Адем Јашари (1955-1998) је био албански злочинац и терориста на Косову и Метохији, један од оснивача тзв. Ослободилачке Војске Косова, умешан у бројна кривична дела као што су шверц оружја, убиства, пљачке, диловање дроге, трговина белим робљем и др.

Више од 15 година се бавио сепаратистичком делатношћу на простору Косова и Метохије, са високим степеном иредентизма.

Међу, косметским Албанцима и пре сукоба уживао је велики углед. Често је одлазио са браћом и комшијама у Републику Албанију где се обучавао у терористичким камповима, под надзором бивших америчких официра.

У центру Приштине му је подигнут споменик, после доласка снага УНМИК и КФОР… а касније и у центру Тиране.

БИОГРАФИЈА

Адем Јашари од оца Шабана и мајке Захиде, рођен је у селу Доње Перказе 28. новембра 1955. године, општина Србица, удаљено 60 км западно од Приштине. Овај крај је деценијама словио за центар албанског шовинизма и тероризма. Његов отац је био учитељ.

Адем је завршио основну школу у селу Перказе, а средњу техничку у Србици. Заједно са старијим братом Хамезом, придружује се илегалним албанским организацијама које за циљ имају одвајање Косова и Метохије и њихово припајање замишљеној територији Велике Албаније и од 1975. до 1990. године је био због своје иредентистичке делатности у сталном сукобу са полицијом и тужилаштвом СФРЈ. Активно је учествовао у демонстрацијама 1981. године, коју су организовали Албанци у Приштини.

Оженио је девојку Адилу Рама, из околине Вучитрна, са којом има петеро деце: Лулзими, Фитими, Кусхтрими, Шкипјаи Маригона.

ИРЕДЕНТИЗАМ И ТЕРОРИСТИЧКО ДЕЛОВАЊЕ

Од 1990. године више пута илегално прелази границу и одлази у Републику Албанију где похађа војно диверзантске курсеве и учествује у организовању илегалних оружаних формација које ће касније прерасти у јединствену терористичку организацију под називом тзв. Ослободилачка војска Косова (ОВК) при чему добија и чин мајора Војске Републике Албаније. Заједно са браћом Хамзом и Муратом и браћом Кодре одлази 3.новембра 1991. године у Републику Албанију на обуку са намером да створи базу за будућу сепаратистичку војску на Косову. Служба Државне Безбедности Републике Србије покушала је да га ухапси 30. децембра 1991. али је група пружила отпор и успела да побегне.

Од 1992-1997. године на простору Космета Јашаријева група је била покретач и главни носилац терористичких дејства, против полиције, органа државне управе, као и имућних Срба.

Прву већу синхронизовану акцију организовали су 22. априла 1996. године када су у нападима у Пећи, Штимљу, Дечанима, на путу Рожаје – Приштина код Косовске Митровице убили пет и ранили још пет особа.

http://http://http://www.nacionalist.rs//2017/12/25/adem-jasari-odraz-kulture-i-nasledja-siptara-sa-kosova-i-metohije/

ОПТУЖНИЦА И ПРЕСУДА

Најпре су нападали из заседа попут качака и балиста, а временом су користили савременије облике тероризма. Због тога су у Окружном суду у Приштини на по 20 година затвора осуђени Адем Јашари, Иљаз Кодра, Сахит Јашари, Фадиљ Кодра, Јакуп Нура, Зенан Кодра и Реџеп Селими, а на 10 година је осуђен и Хашим Тачи.

Јашаријева група је наставила терористичке активности а већи сукоб са српском полицијом десио се 22. и 23. јануара 1998. године. Тада је терористичка група од осам Албанаца на путу Србица – Дреница заустављала возила и матретирала путнике српске националности.

На лице места је дошла патрола полиције која је након пушкарања почела да гони терористе међу којима је био Адем Јашари. Група је побегла у село Доње Преказе, а српска полиција је стигла у село и позвала их на предају. На полицију је запуцано их свих кућа а терористичка група је успела да се извуче из села. Након сукоба српска полиција је јавила да је Адем Јашари рањен у сукобима.

ПОТЕРА И СМРТ

Специјалне полицијске снаге МУП-а Србије су 5. марта 1998. опколиле његово родно село Доње Преказе и направиле шири прстен око других села и позвала Адема Јашарија на предају.

Адем Јашари је то одбио и пружио је јак отпор у добро опремљеном и припремљеном забаракадираном бункеру ојачаном џаковима песка.

После пружања снажног отпора у сукобима у којима је погинуло 36 терориста (међу њима и његов старији брат) и 30 чланова породица који нису хтели да изађу из бункера као и 2 припадника полиције ликвидирана је група Адема Јашарија.

За време акције, Адем Јашари и његова група је показала свој фанатички карактер. Издајући бруталне наредбе његовим рођацима да се боре, Јашари је лично убио свог нећака због „кукавичлука”, а затим створио живи штит од жена и деце у нади да ће добити на времену док му не приспе појачање, јер је очекивао је да ће читаво албанско становништво из зоне Дренице спремно да му крене у помоћ.

Убијен је 7. марта 1998. године.

ЗАОСТАВШТИНА

У центру Приштине постављен је велики споменик, а у централном подручју Тиране постављена је биста Адема Јашарија. Исто тако и у Драгашу, Србици и др. Међу косметским Албанцима, он слови као велики борац за слободу равно Скендербегу, из 15. века.

У његовом родом селу Перказе, прави се велики меморијални спомен комплекс.

На десетогодишњицу његове погибије, у Тирани, али и широм окупиране територије Косова и Метохије, организоване су свечаности њему у част.

У Приштини је почетком марта 2008. на градском стадиону организована велика манифестација посвећења њему, где је дошло неколико десетина хиљада Албанаца са читавог Космета, уз званице из Републике Албаније. Певале су и највеће естрадне звезде окупираног Космета.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!

Извор: zlocininadsrbima.com