Рамадан Ђехаја, бивши генерал мајор ЈНА, а данас један од највећих албанских стручњака за безбедност, тврди да Србија има план да војно заузме северни део Косова и “припоји“ га Србији.

“Нема сумње, ситуација на северу Косова у случају хапшења Марка Ђурића и употребе специјалних снага полиције Косова, како изгледа, неће се завршити са тим. Српске изјаве о “безусловном“ и једностраном формирању Заједнице српских општина, што није у складу са Уставом Косова, само ће закомпликовати српско-косоварски однос.“, тврди Ћехаја за приштински лист “Љајм“.

“Мислим да након ове ситуације званични Београд иде даље у смислу да почиње припрему за оцепљење северног дела земље са намером да га припоји Србији. Ако само анализирамо догађаје и досадашње поступке Србије у периоду након рата до данас, можемо да кажемо како се подударају са неким методама посебног рата који је био и остао присутан у континуитету: овај специјалан рат “уплиће“ посебне снаге и средства српске тајне службе која има задатак да припреми терен за прву фазу отцепљења овог дела замље. У другој фази, као што смо рекли, након ових догађаја, званични Београд може да употреби снагу војске и жандармерије, што је изјавио председник Србије кад је рекао да је размишљао да пошаље војску и полицију на Север.“, објашњава он, додајући да мисли да се ово стварно може десити. Рамадан Ћехаја тврди да је Вучићу обећано од стране Русије да ће “кримском методом“ северни део Косова бити “припојен“ Србији, као и да подршка Русије Србији превазилази вербалне оквире. Како он каже, паралела између Косова и Украјине се не може подвући у политичком смислу, јер постоје разлике у геостратешком и политичком аспекту, али средства која се користе могу да се употребе и у случају Косова, додајући да званични Београд мисли да ће овај део бити заузет спуштањем трупа на важне орографско-топографске положаје у одређеним деловима Севера, а након тога и слањем неопходног наоружања.

“Јасно је да руски план да продре на Балкан кроз Србију сада постаје све изводљивији. У овом контексту подела Косова, нарочито српски покушај отцепљења, постаје све јаснији.“, објашњава бивши генерал мајор ЈНА.

Он тврди да је неопходно распоређивање јединица КФОР на Северу које би биле спремне да делују у случају да Србија почне да реализује свој план.

“Ако на дипломатском плану Срби одбацују такву тежњу, не значи да ће одустати од свог плана у пракси. Треба да се анализира спремност полиције не само јужно од Ибра, већ свих полицијских јединица које могу да допринесу заштити северног дела Косова и евентуалном противдејству. Важну улогу у овом процесу има и тајна служба Косова која треба да буде будна у циљу прикупљања и обраде информација које могу да буду важне како би се спречио овај сценарио. Безбедносне снаге Косова не треба изоставити из овог случаја, независно од ограничења, треба да буду спремне да подрже полицију и евентуално изврше војно-одбрамбене задатке.

М. Ћурчић

Извор: vidovdan.org