Трговину кокаином у Британији преузеле су банде из Албаније и донеле још веће насиље, преносе медији у Великој Британији.

Фото: EPA/ALEX MURRAY
Фото: EPA/ALEX MURRAY

Они су, како се наводи, донели још веће насиље, укључујући оружје, ножеве и мучење на улицама Енглеске. Како показују нови подаци полицијских служби, у току је снажан пораст кријумчарења дроге, а главни виновници су чланови злогласне албанске мафије која сарађује са латиноамеричким картелима. Ова све већа трговина директно је повезана са наглим порастом насиља и криминала на улицама Енглеске.

– Насиље међу бандама није само резервисано за велике градове, већ се проширило и на приморје и руралне средине – преносе британски медији изворе из полиције.

Према подацима које је објавила Национална агенција за криминал, млади репер, за којег се сматра да је био укључен у банду, убијен је у Брикстону. У једном другом инциденту, дечак стар 13 година упуцан је у главу током наводног инцидента повезаног са дрогом.

Слична је ситуација и у другим европским државама, где албанске банде почињу да избијају на врх криминалних група по обиму кријумчарења дрога. Оно што се може већ дуже време чути и у српским безбедносним службама, јесте да последњих година кријумчари из Албаније све више користе луке у овој држави за шверц кокаина из Јужне Америке. Наводно су и појединци из врха албанске власти умешани у ове послове, односно узимају део профита за заштиту кријумчара, због чега су месецима Албанију потресале демонстрације грађана на улицама.

Дрога бржа и од пице

Истраживачка група Глобал драг, са седиштем у Лондону, објавила је листу више од 4.600 најопаснијих криминалаца у Британији. На самом врху листе су поред албанских и румунске банде, које су преузеле водећу улогу најопаснијих криминалних група на острву. Како се додаје у истраживању, кокаин је тако преплавио Велику Британију, да се може наручити и стићи за 15 минута, како кажу „брже него наручена пица“.

Ове информације може да потврди и акција немачке полиције прошле недеље, када су после вишемесечне потраге код Диселдорфа ухапсили Арбера Чекаја, осумњиченог да је шеф шверцерског канала којим је кокаин из Јужне Америке пребациван ка Европи. Хапшење је уследило пошто је албанска полиција запленила у Драчу 613 килограма најчистијег колумбијског кокаина у контејнерима Чекајеве компаније. Вредност поменуте дроге процењена је на чак 180 милиона евра.

Извор: vesti-online.com