Русофобска хистерија је почела када су у САД схватили да не могу сачувати своју доминацију у свету, а ни у Европи. Зато се САД увелико спремају за судар са Русијом. То су решили још 2002. када је Буш млађи одлучио да САД иступе из споразума о противракетној одбрани

AP/Reuters/Фотомонтажа

Ову застрашујућу анализу светске геополитике дао је чувени италијански публициста и новинар Ђулијето Кјеза.

Он упозорава да се Европа се претворила у колонију Сједињених Држава, а има и јасно објашњење за то, наглашавајући да се није догодило преко ноћи:

– Американци су наше европске вредности постепено заменили својим. Амерички сан је преко Холивуда постепено почео да доминира и у Европи. У најкраћем, дошло је до холивудизације Европе. А то није нимало случајно. Ми смо дуго под окупацијом која се реализовала у мекој форми: преко Маршаловог плана и пропаганде која све убеђује да су Американци ослободили Европу од нацизма.

Није у Европи, наглашава Кјеза,- мало оних који данас верују да је Русија у Другом светском рату војевала против европске цивилизације.

Он додатно указује: „Запад је у кризи и привлачност европских вредности ће постепено опадати. Међутим, крај тога процеса је још веома далеко. Американци су веома дуго улагали у системе образовања у Европи и то ће још веома дуго давати резултате.

Кјеза указује да је у САД антируска хистерија већ дуго на сцени, па Трамп није њен творац, већ само настављач и катализатор:

– Русофобска хистерија је почела када су у САД схватили да не могу сачувати своју доминацију у свету, а ни у Европи. У Вашингтону су Русију већ били искључили из игре, а Кину нису ни сматрали војним конкурентом. Зато се САД увелико спремају за судар са Русијом. Схватили су да се Русија у 21. веку поново појавила, а до 2000-те су је САД биле фактички колонизовале и сматрале неспособном да поврати статус суперсиле.

Кјеза, који је написао одличну књигу о Русији, сада додатно упозорава:

– За Американце је то било непријатно изненађење и зато су одлучили да уклоне и Русију и Путина. Прелиминарно су то били решили још 2002-ге када је Буш-млађи одлучио да САД иступе из споразума о противракетној одбрани. У суштини, управо тада су решили: Русија мора бити уништена.

По његовој процени, рат против Русије се већ води, као хибридни рат, а тако ће се и наставити:

– За то су се определили јер нису сигурни да би војни удар на Русију био коначан. У сваком случају, њима су потребни предуслови да могу уцењивати Русију војним ударом, знајући да она нема чиме да одговори. У суштини, САД су изашле из споразума о ПРО да би спремале напад на Русију, али су схватили да Русија има чиме да одговори.

Кјеза додатно указује: „САД надмашују Русију у свим областима осим стратешке нуклеарне сфере. Њихова доминација у економији је апсолутна. Американцима припада и 99 одсто интернета. Они су доминантни и у сфери ласера и генетских истраживања. Нису, дакле, само у нуклеарном наоружању – зато га и не примењују јер знају да то не би прошло некажњено.

Кјеза сматра да је хибридни рат у пуном замаху. Притом, САД намеравају да пређу на прави рат чим комплетирају ракетну одбрану у коју улажу да би им обезбедила доминацију и у нуклеарној области. На крају додаје и опомиње:

– Не могу са увереношћу да проценим колико је још времена преостало до правог великог рата, али могу да цитирам америчког колегу Пола Крејга Робертса. А он тврди да његови извори у Пентагону процењују да ће САД за ратне припреме бити потребно још 5-6 година.

Одговарајући на логично питање – с обзиром да би у руско-америчком рату и Европа била мета, зашто у њој нема антиратних покрета, Кјеза је указао:

– Свест Европљана већ упакована у духу америчке глобалне доминације. Америка већ припрема Европу да јој буде савезник у могућем будућем рату против Русије.

Извор: fakti.org