Српска беспосадна земаљска платформа „Милош“, намењена за подршку специјалних и извиђачких јединица изазвала је огромно интересовање на сајму UMEX 2018 у Абу Дабију и на изричит захтев домаћина остављена је у Уједињеним Арапским Емиратима ради тестирања и потенцијалног опремања њихових оружаних снага

фотомонтажа
фотомонтажа

Подсетимо, Сајам UMEX 2018, посвећен беспосадним системима и платформама, одржан је од 25. до 27. фебруара у Абу Дабију, а међу излагачима нашли су се Војнотехнички институт и српска одбрамбена индустрија са развојним пројектима, међу којима су се издвојили наоружана беспосадна земаљска платформа „Милош“ и беспилотни хеликоптер „Стршљен“.

Делегацију Министарства одбране на овој сајамској манифестацији, како је саопштено данас, предводио је вршилац дужности помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, који је истакао да је наступ наше војне индустрије изазвао велику пажњу домаћина, на челу са шеиком Мухамедом бин Заједом, престолонаследником УАЕ.

Српска одбрамбена индустрија и Оружане снаге УАЕ имају дугу традицију пословања и сарадње, а развили смо и добру сарадњу са произвођачима из УАЕ. Ово је први пут да излажемо на UMEX сајму и ради се о заиста интересантном сајму који пружа одличан увид у заиста изврсну технологију, рекао је Милорадовић.

Он је навео и да је наоружана беспосадна земаљска платформа „Милош“, намењена за подршку специјалних и извиђачких јединица, посебно у противтерористичким дејствима у урбаном окружењу, изазвала посебно интересовање на сајму и то средство је, на захтев домаћина, остављено у УАЕ ради тестирања и потенцијалног опремања њихових оружаних снага.

Сајам UMEX 2018 окупља водеће светске произвођаче у овој области, а развојни пројекти ВТИ-ја представљени су на штанду ЈП „Југоимпорт-СДПР“, поред пројеката тог предузећа и његових коопераната, наведено је у саопштењу.

Извор: informer.rs