Американци без икаквог поштовања неприкосновености, свуда у свету загарантованог права приватне својине, на српској територији, Косову и Метохији, узурпирали више стотина хектара за своју војну базу која је фактор зла на Балкану и Европи!

По површини највећа војна база у Европи Бондстил, на петом километру пута, са десне стране, Урошевац – Косовска Витина, проширена је за 100 хектара. Сада база заузима површину већу од 500 хектара и највећим делом се простире у атару села Сојево из којег су Срби сви до једног протерани 1999. године.

Катастарске површине које заузима база највећим делом су биле у приватном власништву Срба и Албанаца а власници још ни данас нису добили правичну новчану надокнаду за незаконито узурпирану имовину.

Америчка војна база Бондстил, где је и војна команда Кфора сектора „Исток“, сада броји 675 војника из националног контигента националне гарде из Калифорније. Својевремено је у бази, после 2000 године, било више од 6000 америчких и других војника. Дуго је база важила као највећи амерички град у Европи. У њој је радило (и обучавало се за тероризам) чак 2.500 цивила са Косова и Метохије, углавном Албанаца из Урошевца.

Из базе је у задњих неколико година повучен велики број тешког наоружања, хеликоптера, тенкова, хаубица… База има девет хелиодрома. Но база је у задњих четири месеца проширена на више од 100 хектара, опет узурпираног приватног власништва.

Процене кажу да је градња ове базе Американце коштала више од 500 милиона долара, а у њој је изграђено 240 објеката. Само у болницу која је подигнута 2002. године уложено је 34 милиона долара.

У оквиру „Бондстила“ су тенковска, хеликоптерска и артиљеријска база, као и радарски центар.

Овај „највећи амерички град у Европи“ има сопствени водовод, интерну телевизију, биоскоп, две цркве, тржни центар, спортске терене за фудбал, кошарку, одбојку, голф, библиотеку, покривени базен, 19 oсматрачница и друге садржаје. У оквиру „Бондстила” изграђено је и 25 километара путева.

Занимљиво је да је база опасана са три реда бодљикаве жице на бетонским стубовима и да се у бази налази затвор са великим металним решеткама, са додатним високим оградама и још три реда бодљикаве жице. Но, и из таквог затвора је 2001. побегао Фљорим Ејупи, албански терориста који је подметнуо експлозив под аутобус са Србима у месту Ливадице код Подујева 16. фебрауара 2001. године, када је погинуло 14 Срба. Лавдрим Мухаџери, из Качаника, убијени албански терориста са Косова у Сирији (2017.) који је одсецао главу сиријском војнику био је радник у Бондстилу, боље рећи прошао је обуку код америчких маринаца за убијање.

Један албански терориста у Сирији је убијен, од самих сиријских терориста, под сумњом да је радио за Американце јер је на Косову пар година радио баш у америчкој војној бази Бондстил која је легло зла на Балкану и Европи.

Зоран Влашковић

Приредила Биљана Диковић

Извор: facebookreporter.org