Београд је званично упутио молбу руском државном руководству да се Москва још активније ангажује у одбрани међународног права и подршци српским интересима када је у питању очување Косова и Метохије.

Фото: Танјуг/Оксана Тоскић
Фото: Танјуг/Оксана Тоскић

Ово Русији омогућава да ојача свој дипломатски ангажман на глобалном нивоу у заступању српских државних ставова о КиМ и да у координацији са Београдом подноси иницијативе пред свим међународним телима и у оквиру свих важних међународних институција на чијој агенди одлучивања се налази и питање јужне српске покрајине.

Москва је без сумње позвана да са још већим легитимитетом и свим могућим дипломатским начинима и каналима блокира намеру западне тројке (Британија, Француска, САД) да се прореде седнице о КиМ и та тема скине са дневног реда Уједињених нација (што би, а то је највећи циљ Запада, водило и кa укидању Резолуције 1244).

Овај потез је већ одавно требао да буде повучен. Схватање да је само Русија уз Кину у стању да спречи свако по Србију и њене интересе неповољно решење за КиМ требало је да буде на уму свим владајућим структурама када су доносилe потезе везане за КиМ, а понајвише је то схватање недостајало у тренуцима када је долазило до по Србију погубних и катастрофалних потеза – у тренуцима сецесије Приштине, подношења питања Међународном суду правде у Хагу као и за време потписивања антиуставних бриселских споразума.

Следећи нужни потез српске дипломатије (која мора једном за свагда у средиште свог деловања да постави само и искључиво српски стратешки интерес, а не интересе евроатлантских колонизатора) је да уз помоћ Москве и Пекинга тражи што ширу међународну подршку за поновну интернационализацију српског питања на КиМ и постепено пребацивање решавања косовског проблема са ЕУ тамо где му је и место – на Уједињене нације!

Ако овог потеза нема у перспективи деловања српске дипломатије онда је све остало узалудно.

Данијел Игрец

Извор: patriot.rs