Почетком априла 1945. године, моћне снаге Црвене армије започеле су последњу офанзиву која је Европи и читавом свету донела дуго очекивани мир и коначни слом монструозног концепта немачког нацизма. Циљ операције био је заузимање главног града „хиљадугодишњег Рајха“ – Берлина!

Команду над руским снагама имао је прослављени војсковођа, победник битака на Халкин-Голу, Москви и Стаљинграду-маршал СССР Георгиј Жуков.

Располагао је са преко 2.5 милиона прекаљених ратника, 40 хиљада артиљеријских оруђа, 6.5 хиљада тенкова и оклопних возила. Авијација је бројала близу 8 хиљада ваздухоплова различитих намена. У арсеналу Жуковљеве непобедиве армаде било је и преко 3 хиљаде легендарних ракетних бацача “Каћуша“, као и 100 хиљада различитих возила. Мрежа пруга-возова који су даноноћно допремали људство и опрему кроз Белорусију, Пољску и источне делове Немачке личила је на паукову мрежу. Дан коначног обрачуна са Хитлером је куцнуо!

У зору 16. априла 1945.године, пре тачно 73 лета, заповест за напад је издата! На нацистичку солдатеску сручило се неколико милиона граната, бомби и ракета. Баражна припрема трајала је неколико дана. Након заслужених тона ужареног олова и метала по главама освајачких дивизија које су браниле Берлин, маршал Жуков покренуо је оклопне јединице и пешадију. Величанствени јуриш ветерана са Курска, Севастопоља, Кубана, Лењинграда, Ростова на Дону и Донбаса био је незаустављив. Упркос снажној и жилавој одбрани Немаца, након 2 недеље крвавих и величанствених окршаја, Берлин је пао у руке праведне силе. Док су трајале уличне борбе, вођа Трећег Рајха, Адолф Хитлер извршио је самоубиство и тиме избегао суд за стравична недела која су почињена у његово име на свим светским меридијанима.

Историја је поново показала да сила није у тиранији, већ у правди. Планери похода на Москву 1941. године доживели су судбину сваког освајача. Копали су јаму другоме, а сами у њу упали. Уместо Хитлера у Кремљу, појавили су се Козаци у Рајхстагу и на Бранденбуршкој капији. Нека нас ова годишњица подсети и на савремени тренутак! Слава палим, незаборавним браниоцима слободе! Они не могу никада бити савладани-НИКАДА!

Извор: srpskadesnica.rs