Држављанин Авганистана који је ножем избо три члана једне аустријске породице и једног Чечена у Бечу, дошао је у Аустрију као избеглица 2015. године, током мигрантске кризе, преносе медији. У питању је Џафар С. (23), који је признао у полицији шта је урадио, након што је у брзој акцији после напада ухапшен. Он је саслушан поводом оба напада, која су се догодила у кратком временском размаку.

Према последњим информацијама из болнице, једна од његових жртава, коју је убо ножем је отац трочлане породице, који се и даље налази у животној опасности.

Како се сазнаје, Џафар С. је одраније познат полицији, пошто је веома брзо, након доласка у Аустрију као избеглица, почео да крши законе.

Он је већ осуђиван због више кривичних дела у вези са наркотицима и продајом дроге.

 

– Против њега је поднето неколико пријава за наношење повреда, али до суђења никада није дошло, јер би просто нестао и живео, према полицијским информацијама, у илегали, односно без сталног места становања – кажу извори из истраге за аустријске медије.

Овај пут, како најављују аустријске власти, Џафар С. неће успети да избегне казну.

Он ће одговарати за нападе пред судом, а по издржавању затворске казне, биће протеран из Аустрије.

Приликом хапшења, Џафар С. је код себе имао два ножа.

Током саслушања рекао је да је напао породицу која је изашла из једног ресторана „зато што је био у лошем и агресивном расположењу“, те је био „бесан због своје животне ситуације“, односно без неког конкретног мотива, већ је та породица случајно наишла.

За Чечена кога је такође избо, а који му је познаник, изјавио је да га је напао пошто га криви за овисност од наркотика.

Такође, негирао је да су напади били политички мотивисани.