По римском календару, 15. дан у месецу марту озваничен је као почетак празника у част бога Марса када је одржавана и војна парада и када су приношене жртве деветог дана од Мартовских ида

Месец март, период на прелазу зиме у пролеће, љубитељима историје и Старог Рима, али и свима онима који су упознати са мрачним приликама у нашој земљи које су се догодиле баш у време око Мартовских ида, ствара нелагоду, страх и црв сумње да ништа није случајно.

Наиме, по римском календару, 15. дан у месецу марту озваничен је као почетак празника у част бога Марса када је одржавана и војна парада и када су приношене жртве деветог дана од Мартовских ида. И сам Јулије Цезар постао је жртва чланова сената, што му је на дан атентата 15. марта 44. године пне предвидео локални видовњак упозорењем да му прети озбиљна опасност.

– Мартовске иде су дошле! – похвалио се Јулије Цезар на путу за Помпејев театар када је видео пророка, на шта је уследио одговор „Да, али још нису прошле“.

Термин од тада означава опасност или претњу која се дешава у тачно одређено време.

А када су Мартовске иде дошле у Србију?

27. март (1941) – ВОЈНИ ПУЧ КАДА ЈЕ ЗБАЧЕНО ТРОЧЛАНО КРАЉЕВСКО НАМЕСНИШТВО А НАРОД ЗАВРШИО НА УЛИЦИ УЗ ПОКЛИЧЕ „БОЉЕ РАТ, НЕГО ПАКТ“

13. март (1946) – ОЗНА УХАПСИЛА ЧЕТНИЧКОГ ВОЂУ ДРАГОЉУБА ДРАЖУ МИХАИЛОВИЋА

9. март (1991) – НАЈВЕЋЕ УЛИЧНЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ОПОЗИЦИЈЕ НА ЧЕЛУ СА ВУКОМ ДРАШКОВИЋЕМ

24. март (1999) – НАТО БОМБАРДОВАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

12. март (2003) – АТЕНТАТ НА ДЕМОКРАТСКОГ ПРЕМИЈЕРА ЗОРАНА ЂИНЂИЋА

17 – 19. март (2004) – ПОГРОМ СРБА СА КОСОВА И АЛБАНСКИ ЗЛОЧИНИ

11. март (2006) – БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ЈУГОСЛАВИЈЕ СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ УМРО У ХАШКОМ ПРИТВОРУ

Нису ретке ни теорије завере, а један од најгласнијих у њиховом изношењу је новинар и публициста Милан Видојевић. Он тврди да магови новог светског поретка не пропуштају важне датуме, те да је ритуална смрт Србије био догађај у Рамбујеу.

– Било је јасно да ће 24. марта морати да падне крв, да буду принете жртве, како би магијски део уништења Србије био у правој функцији и снази – објаснио је он.