Европска комисија ових дана представила је предлог новог буџета ЕУ за период од 2021. до 2027. године. Оно што код овог предлога привлачи посебну пажњу (и посебно забрињава) је обавеза европских институција да у сарадњи са земљама чланицама Уније из европских фондова издвоје чак 6,5 милијарди евра за надоградњу европске путне и саобраћајне инфраструктуре са циљем обезбеђивања да она буде прикладна за тешка војна возила.

Питање је зашто?

На овом месту желим да подсетим да је још крајем прошле године НАТО пакт затражио од Брисела да се европски путеви, мостови и друга цивилна инфраструктура прилагоде повећаним војним потребама у циљу сузбијања наводне руске агресије на Европу.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истакао је тада да верује да је ревизија командне структуре неопходна како би се спречила наводна претња од Русије. „Зато, у циљу „одвраћања и колективне заштите“, НАТО жели да европски путеви буду спремни за брзо прераспоређивање тенкова, артиљерије и другог тешког наоружања и опреме“, поручио је овај русофобични натовац.

Значи, постоји оправдана сумња да се разлог за овакву структуру будућег буџета ЕУ између осталог налази и у свеопштем плану НАТО-а да учврсти своју улогу у Европи и преко институционалних и политичких механизама ЕУ целокупну инфраструктуру њених држава стави у службу своје империјалистичке политике опкољавања Русије и минирања потенцијалног геополитичког савезништва Москве са појединим европским земљама.

Јер због чега би Европска комисија разматрала модернизацију својих путева како би они били посебно прилагођени за употребу тешких војних (!) тенкова уколико то не би било у узрочно-последичној вези ца амбицијама одређених неолибералних кругова унутар саме ЕУ који последњих месеци увелико подстичу грозничаву антируску пропаганду чији предводници су Лондон и Вашингтон?!

Нема никакве сумње да је најновији предлог европског буџета само параван за наставак интервенционистичке политике Запада у циљу неутрализације Русије као светске силе и још једна потврда вазалног положаја који ЕУ има у односу према Америци и НАТО пакту.

Данијел Игрец

Извор: patriot.rs