Парламентарне странке Уједињена Црна Гора (УЦГ), Радничка партија и независни посланици Анка Вукићевић и Александар Дамјановић планирају да „продубе“ међусобну политичку сарадњу формирањем политичког савеза.

Тај вид сарадње, у који ће бити укључене и друге опозиционе партије, појединци и бивши или садашњи посланици који су се доказали у деловању против режима, ће укључивати договоре и заједничке форме деловања унутар и ван парламента.

“Идеја је да се … дође до једног ширег савеза који би окупио велики број политичких субјеката и појединаца и који би био један озбиљан део нове политичке понуде без које неће бити озбиљних политичких промена у нашем друштву”, казао је на конференцији за медије независни посланик Александар Дамјановић.

Он је истакао да имају заједничке циљеве – фер и демократске услове за слободне изборе који морају бити одржани и прихватање да Влада грађанског јединства буде та која ће дефинисати услове и контролисати рад институција до изборног дана.

“Уз поруку да без фер и демократских услова нема помена да опозиција може прихватити да учествује на изборима, који не би били припремљени како треба”, поручио је Дамјановић.

Не прецизирајући какве форме ће бити притисак на власт и наступ на наредним изборима, Дамјановић је оценио да ће савез бити “један вид чврсте координације са онима који су им у идејном и идеолошком смислу и практичном раду најближи”.

Он је казао да су већ обавили разговор са председником СНП-а Владимиром Јоковићем и да ће о исходу обавестити јавност.

Предедник Радничке партије, Јанко Вучинић, казао је да је приступио независном клубу посланика са идејом да заједно буду окосница будућег политичког савеза у којем ће сви задржати своје идентитете.

“Гледајући састав тог политичког клуба, за очекивати је да приоритет у нашем политичком деловању буду социо – економске теме које ће имати за циљ побољшање квалитета живота грађана, који је сада на врло ниском нивоу”, рекао је Вучинић.

Залагаће се, како је оценио, и за побољшање положаја радника, пензионера и нарочито студената и младих:

“Бићемо окренути будућности. Прошлост и поделе ћемо оставити за нама. Спремни смо да разговарамо са свима и да радимо на ширењу нашег клуба и будућег политичког савеза”.

Вучинић је истакао да очекују да ће на слободним и поштеним изборима, за које ће се залагати заједно са осталим опозиционим партијама и организаторима протеста “Одупри се” уз подршку грађана, бити део будуће власти.

“Бићемо отворени за сарадњу са свим опозиционим партијама, бившим и садашњим посланицима који су се доказали својим радом и борбом против режима. Добродошли су сви који хоће да промене власт и сруше режим”, рекао је Вучинић.

Посланик УЦГ, Горан Радоњић, казао је да је да та партија дуго заступа идеју о неопходности сарадње, успостављања поверења и координисаног деловања међу опозицијом.

“Готово годину дана усамљено смо предлагали и кандидовали идеју да је једини начин да Црна Гора крене да излази из тешке кризе у којој се налази, формирање Владе државног јединства, која се може назвати и техничком или Владом грађанског јединства”, казао је Радоњић.

Он је нагласио да примарни циљ сада мора бити успостављање слободног друштва.

“Као клуб и будући савез желимо да у први план ставимо животна питања од који зависи живот сваког појединца и нас као заједнице. Боримо се против дискриминације свих врста. Циљ је да свако има своја права, слободу, једнаке шансе и наду”, оцијенио је Радоњић.

Оставите Коментар