Бивша америчка државна секретарка Мадлен Олбрајт, један од највећих заговорника злочиначког бомбардовања СР Југославије 1999, окомила се на Русију и њеног председника Владимира Путина, за које поручује да их треба уништити.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Наиме, Олбрајтова је на промоцији своје књиге „Фашизам: Упозорење“ у Њујорку, коментаришући наводне нападе сиријског председника Башара ел Асада на сопствени народ, оценила да је то ратни злочин који Русија очигледно подржава, те да зато и њу треба казнити.

– Оно што нам треба јесте стратегија. Не можемо само почети да бацамо бомбе, али свакако треба војно да одговоримо. Асад убија своје људе, у то нема сумње, а Русија је саучесник – поручила је она.

Такав став жене која је без савести наредила убијање српске деце није никога изненадио, па медији подсећају на њен чувени коментар из 1996. да је смрт више од пола милиона ирачке деце, као последица санкција, „била вредна“. Такође, још више Ирачана је умрло због 13 година санкција које су САД увеле и контролисале док је управо Олбрајтова била у врху америчке администрације, а на душу јој се ставља и спречавање одлучније акције УН којом би се спречио геноцид у Руанди 1994.

Извиждали је и назвали ратним злочинцем: „Марш из Њујорка, треба да одговараш за геноцид“

Колико је омражена и у сопственој држави, најбоље говори догађај од пре две године када су студенти и наставно особље колеџа у Калифорнији протестовали због тога што је држала говор на церемонији доделе диплома. Како су објаснили тада, били су револтирани тиме што „ратни злочинац“ говори на церемонији.

Сличан догађај, чак већих размера, догодио се и јуче управо на промоцији књиге током које је позвала на уништење Русије. Демонстранти у публици су, наиме, прекинули представљање књиге узвицима да је Олбрајтова ратни злочинац, кривац за геноцид на Блиском истоку и смрт још непознатог броја цивила, међу којима најмање 5.000 деце. Демонстранти су истицали и плакате са сличним порукама, тражећи да „жена зло“ оде из Њујорка јер није добродошла, као и да треба да одговара за геноцид.

Подсетимо, Олбрајтова је била државна секретарка САД од 1997. до 2001, у време администрације Била Клинтона.

Извор: republika.rs