Дарко Младић, син ратног команданта Главног штаба Војске Републике Српске, протеклих дана се вратио из посете Хашком трибуналу. Он је из прве руке пренео како је генерал Ратко Младић и због чега је једина исправна одлука да судско веће услиши апеле медицинских стручњака и што пре његовог оца пребаци привремено у Србију на лечење.

– Само на тај начин ће се и спасти живот мом оцу, али и окончати поступак против њега у Хашком трибуналу. Плашим се, међутим, да некоме није у интересу да овај случај уопште дође до жалбеног дела. Правни стручњаци немају дилеме да је првостепена пресуда „танка“ и да се лако може оборити, што ће Раткови адвокати свакако учинити, али у поступак против мог оца је уложен огроман новац. Тужилаштво је имало готово неограничене ресурсе да поткрепи тврдње из оптужнице и на крају је резултат пресуда која је на стакленим ногама. Због тога се плашим да овај суд руководе политички мотиви и да неко размишља да се по сваку цену не сме догодити да та првостепена пресуда падне, па ће учинити све да постане и правоснажна – оцењује Дарко Младић.

Таква опција је, према његовим речима, правно немогућа, али подсећа да је Хашки трибунал познат и по много озбиљнијим преседанима.

– Они су показали да се на силу може све, а плашим се да неће доћи до жалбеног поступка и да ће Ратко „умрети у Хагу природном смрћу“. Отуда апелујем на судско веће овог суда да прихвати нашу молбу и дозволи мом оцу да живи, односно да дозволе привремено пуштање на слободу због лечења у Србији. За такву одлуку имају сву неопходну медицинску документацију, која потврђује потребу за болничким лечењем, као и све гаранције државе Србије. Смешне су тврдње тужилаштва да би он могао да побегне, када је свима, па и њима, јасно да је то немогуће – истиче Младић.

Током последње посете Хагу са Дарком је био и његов средњи син, 12-годишњи Стефан. Истиче да је сусрет деде и унука био веома дирљив.

– Обоје су били јако срећни што су имали прилике да се виде, барем овако, на свега неколико сати. Стефан обожава свог деду и једва је чекао да му покаже неколико трикова с картама зато што је тренутно очаран мађионичарима. Видело се по Ратковом лицу колико му прија дружење са унуком тако да је издржао да са њим одигра и неколико партија шаха и домина. Онда му је испричао шта је он радио када је имао 12 година. Мислим да је важно да мој син чује о томе како се раније живело и то из прве руке, од свог деде. Да од њега сазна како је некада тешко било пробијати се кроз живот. Стефан је у чуду слушао како су деца тада за доручак добијала само кришку хлеба и парче сира, а до школе се путовало и по пет километара у једном правцу, често у пратњи вукова са околних брежуљака. Мени је важно да моја деца сазнају у каквим је условима стасао њихов деда, а постао један од најбољих генерала у свету – открива Дарко Младић.

Више можданих удара

Дарко Младић указује и на апсурд да је одбрана морала да затражи од судија дозволу да приликом сваког прегледа у притворској јединици, уз генерала, буде и његов адвокат.

– Буквално смо приморани на тај корак јер уколико се посматрају ти недељни извештаји, из њих произлази да је Ратко сваког дана све боље и боље. Једноставно, доктор Фалке до сада ниједном у том извештају није желео да наведе на шта се генерал пожалио. Зато и не треба да чуди да су српски стручњаци на крају буквално оловком морали да „заокружују“ кључне промене на мозгу Младића правећи компарацију између снимака из 2013. и 2017. године. На то смо били приморани зато што је др Фалке утврдио да нема никаквих промена. А наши стручњаци су означили најмање 20, од чега су махом констатовани мождани удари разних интензитета. Да здравствени радници притворске јединице Шевенинген не уживају имунитет УН, без икаквих проблема бисмо их добили на било ком европском суду због несавесног лечења пацијента – огорчено примећује Дарко Младић.

Промењен део терапије

Дарко Младић наводи и даје апсурдно да се терапија генералу није мењала пуних шест година.

– Апсурд је и да се мишљење српских лекара, који су недавно прегледали Ратка, узимају с резервом, а истовремено је део терапије коју прима промењен управо по њиховим инструкцијама. Нажалост, ми и даље не знамо како је он заиста. Да би се то утврдилом потребно је урадити низ прегледа који никад нису урађени. То је немогуће у притворској јединици или тако што ће га за једно преподне послати у неку цивилну болницу у Холандији. И до сада су тако радили, па се видело да нису урадили све оно што је било потребно. Хоспитализацијом у Србији извршиће се сви неопходни прегледи, а затим одредити терапија која неће бити заснована, као што је сада, на основу претпоставки, већ његовог реалног здравственог стања – објашњава Младић.

izvor:vesti