У Москви је данас одржана парада поводом велике победе Русије у отаџбинском рату којој, на позив руског председника, присуствује председник Србије Александар Вучић.

Фото: AP PHOTO/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Паради на московском Црвеном тргу, поред Вучића од страних државника присуствује још само премијер Израела Бењамин Нетањаху.

Руски лидер Владимир Путин је у друштву председника Србије Александра Вучића и премијера Израела Бењамина Нетанијахуа положио венце на споменик Незнаном јунаку. Након интонирања руске химне, уследила је химна Србије „Боже правде“.

Фото: ТАНЈУГ/ DIMITRIJE GOLL

Они су затим положили и цвет на спомен плоче градова хероја.

Централним московским тргом парадирало је 13.000 војника, више од 150 комада савременог наоружања и војне технике, као и 75 авиона и хеликоптера.

Фото: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ове године Црвеним трговом прошле су 33 чете војника, а војну технику предводио је тенк Т 34-85, иначе главни совјетски тенк у Другом светском рату.

Фото: ТАНЈУГ/ DIMITRIJE GOLL

Такође председник Србије присуствоваће и пријему у Великом кремљанском дворцу.

Председник Вучић најавио је јуче, у изјави новинарима, да је позван од председника Путина да учествује и у у традиционалној шетњи поводом обележавања годишњице победе над фашизмом „Бесмртни пук“.

Фото: ТАНЈУГ/ DIMITRIJE GOLL

Вучић је рекао да је велика част за Србију што ће њен председник присуствовати Војној паради која се у Москви традиционално одржава поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

Поводом учешћа у шетњи „Бесмртни пук“, рекао је да ће се кретати са стотинама хиљада грађана који носе портрете својих рођака, који су учествовали у Великом отаџбинском рату.

Фото: ТАНЈУГ/ DIMITRIJE GOLL

Он ће носити, у шетњи „Бесмртни пук“, фотографију свога деде Анђелка Вучића, којег су убиле усташе.

„И моји родитељи су нашли фотографију покојног деде којег су усташе убиле, тако да ћу ја ићи поред председника Путина да покажем да желимо да сачувамо памћење на оне који су страдали од фашизма у то тешко време и са жељом да се то време никада не понови“, нагласио је Вучић.

Фото: ТАНЈУГ/ DIMITRIJE GOLL

Шетња „Бесмртни пук“ је део обележавања Дана победе, а у оквиру манифестације грађани Русије у шетњи Москвом носе портрете својих рођака који су учествовали у Великом отаџбинском рату.

Извор: Танјуг