Откријте које странке не би прешле цензус на ванредним парламентарним изборима ако би они били одржани у недељу

Фото: А. Налбантјан
Фото: А. Налбантјан

Српска напредна странка (СНС) освојила би 54 одсто гласова на ванредним парламентарним изборима, када би они били одржани у недељу, а цензус би прешла само још Социјалистичка партија Србије, са нешто мање од десет одсто показало је најновије истраживање агенције Фактор плус.

Истраживање, које је Фактор плус урадио за Тањуг, показује и да би на ванредне парламентарне изборе у овом тренутку изашло 48 одсто грађана, да је неодлучних 22 одсто, а да бирачко право не би искористило 30 одсто.

Највише гласова оних који су опредељени за изборе добио би владајући СНС – 54 одсто, док би Социјалистичка партија Србије, ако би самостално изашла на изборе, добила поверење 9,8 одсто бирача.

Према овом истраживању, све друге партије би, уколико би изашле самостално, остале испод цензуса.

Покрет слободних грађана Саше Јанковића (ПСГ) добио би 3,9 одсто гласова, а Демократска странка 3,5 одсто.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

У парламент не би ушле ни Партија уједнињених пензионера Србије (ПУПС) са 3,2 одсто, као ни Народна странка Вука Јеремића, која би, предвиђа истраживање, освојила 3 одсто гласова.

Ван парламента би у случају избора остале и Социјалдемократска партија Србије (СДПС) Расима Лајића са 2,9 одсто и Српска радикална странка (СРС) са истим процентом гласова.

Ни покрет Двери не би прешао цензус са 2,8 одсто гласова, као ни њихов коалициони партнер ““Доста је било““, који би добио 1,7 одсто, а Демократска странка Србије (ДСС) и Српска народна партија (СНП) освојиле би само по 1, 2 одсто гласова.

Фото: Танјуг/Dimitrije Goll
Фото: Танјуг/Dimitrije Goll

У истраживању је 9,2 одсто бирача рекло да би гласало за неку другу партију.

Само 12 одсто грађана на основу истраживања очекује да ће ванредни парламентарни избори бити одржани на јесен, свега 3 одсто сматра да ће се одржати до лета, док је 18 одсто рекло да ће избори бити одржани следеће године.

Више од половине испитаника, њих 56 одсто не очекује ванредне парламентарне изборе, а 11 одсто није се изјаснило о томе.

Извор: telegraf.rs