Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом који борави у Београду у оквиру своје прве посете региону од кад је преузео актуелну функцију.

МСП
МСП

У циљу оживљавања традиционално савезничких веза и пријатељских односа, као и даљег интензивирања сарадње и међусобног разумевања, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић уручио је помоћнику државног секретара Стејт Департмента Весу Мичелу специјалан поклон.

МСП
МСП

Ради се о изјави америчког председника Вудроу Вилсона о Косову, поводом Видовдана, под насловом „Славимо Косово као Дан части“ из Њујорк тајмса од 19. јуна 1918. године.

МСП
МСП

Видовданска порука Вудро Вилсона одважном српском народу

Председник САД Томас Вудро Вилсон је на четврту годишњицу аустроугарске објаве рата Србији – 28. јула 1918. године, прогласио Српски дан.

Вилсон је на централној свечаности Србима послао поруку која је тог дана прочитана у црквама широм САД и објављена у већини дневних новина.

У обраћању тадашњег америчког председника народу САД каже се да се 28. јула навршава четврта годишњица од дана када је одважни српски народ, пре него да се изложи лукавом и недостојном прогону припремљеног непријатеља, објавом рата Аустроугарске био позван да брани своју земљу и своја огњишта од непријатеља решеног да га уништи.

– Племенити је тај народ одговорио. Тако чврсто и храбро одупрли су се војним снагама земље десет пута веће по броју становништва и војној моћи, и тек када су три пута протерали Аустријанце и након што су Немачка и Бугарска притекле у помоћ Аустрији, били су приморани да се повуку преко Албаније. Иако је њихова земља била опустошена и њихови домови разорени, дух српског народа није био сломљен. Мада нађачани надмоћнијим силама, њихова љубав према слободи остала је неумањена. Брутална сила није утицала на њихову снажну одлуку да жртвују све за слободу и независност- написао је Вилсон.

Он је истакао да је „примерено да народ Сједињених Америчких Држава, привржен очигледној истини да је право народа свих држава, малих и великих, да живе сопственим животом и да бирају своје владе, присећајући се да су начела за које се Србија витешки борила и пропатила иста она начела за која се залажу Сједињене Државе, поводом ове годишњице изрази на адекватан начин саосећење са овим потлаченим народом који се тако херојски одупирао тежњама германске нације да доминира светом“.

У исто време, навео је тадашњи амерички председник. не би смели да се забораве ни истородни народи велике словенске расе – Пољаци, Чеси и Југословени, „који сада под владавином туђинаца, чезну за независношћу и националним јединством“.

Вилсон је позвао народ САД да се окупе на својим месним богослужењима тог 28. јула 1918. у циљу исказивања саосећања са „овим пођармљеним народом и њиховим истородницима у другим земљама“.

Вилсон је био 28. председник САД од 1913. до 1921. године. Добитник је Нобелове награде за мир.

Извор: informer.rs