Хашки суд објавио је резултате истраге о околностима самоубиства генерала Слободана Праљка. Он је, подсетимо, након што му је изречена осуђујућа пресуда за ратни злочин, у судници попио отров.

Обдукцијом је утврђено да се убио цијанкалијумом. Суд у извештају истиче да нису утврђени пропусти ни у раду чувара, ни у прописаној процедури.

Мотив Праљковог чина је јасан и видљив из писама које су УН-ови истражитељи, дипломатским путем недавно доставили његовој супрузи.

Из Хага су Каћи Праљак достављена два писма. Оба написана у понедељак 27. новембра, два дана пре објаве правоснажне пресуде у предмету „Херцег Босна“. Оба штура, јасна, без патетике или било које врсте ирационалности.

„Одлуку о престанку живљења у случају да будем проглашен кривим, донео сам одавно – смирено, промишљено, самосвесно“, написао је Праљак у писму насловљеном на његову породицу.

Праљкова адвокатица Ника Пинтер након што је све сабрала – његовом одлуком није изненађена.

„Ништа што је генерал Праљак радио није било под утицајем тренутних емоција и тренутног осећаја, него је све, почевши од одбране, од властитог живота радио врло прецизно, одлучно и смирено“, рекла је она.

 

Извор: