Западне агенције пренеле су вест о победи лидера Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића на председничким изборима у Црној Гори.

Фото: Танјуг/АП/Ристо Божовић
Фото: Танјуг/АП/Ристо Божовић

Те агенције у први план истичу да је победио кандидат чија је странка „одбила“ Русију и увела земљу у НАТО.

Агенција АП навела је да је Ђукановић убедљиво победио и избегао други круг избора, као и да се ради о човеку који је одбио Русију како би своју земљу увео у НАТО.

Агенција даље наводи, да су то ови избори први од како се Црна Гора придружила западној војној алијанси у децембру и да су сматрани тестом за Ђукановића, који фаворизује европске интеграције наспрам блиских веза са традиционалним савезником Русијом.

Како се наводи, Ђукановић, доминантни политичар и његова странка владају Црном Гором скоро 30 године, а за то време Ђукановић је већ био и премијер и председник.

Својевремено, наводи се, он је био најмлађи премијер неке европске државе, када је 1991. године, у 29. години изабран на ту функцију.

Наводи се и да је он предводио државу која је прогласила независност 2006. године и стајао је иза захтева да се та држава придружи НАТО.

Ројтерс преноси да је на председничким изборима у Црној Гори победио ветеран, про-европски политичар Мило Ђукановић чија је странка увела државу у НАТО и води је ка чланству у ЕУ.

Агенција подсећа да је функција председника углавном церемонијална, али да се очекује да ће Ђукановић, који има знатну моћ, преко ДПС-а утицати на политку.

Агенција Тасс пренела је вест о победи Ђукановића уз констатацију да је обећао да ће омогућити тој држави чланство у ЕУ до краја свог петогодишњег мандата.

Руски медиј наводи и да је он на власти у Црној Гори 27 година од 1991. године, а да би до краја мандата могао да проведе 32 године.

Тасс га, по дужини владавине, пореди са лидером Зимбабвеа Робертом Мугабеом који је на власти био 40 година.

Извор: b92.net