Хрватски певач Марко Перковић Томпсон, у чијој песми „Бојна Чавоглаве“ се спомиње усташки поклич „За дом спремни“, поручује да га не интересују препоруке Комисије за суочавање с прошлошћу.

Марко Перковић Томпсон
Марко Перковић Томпсон

Чланови те комисије су и бивши комунисти, „Бојна Чавоглаве“ и поклич „За дом спремни“ су симболи оружаног сукоба у Хрватској и део темеља на којима је настала модерна Хрватска држава, написао је Томпсон на Фејсбук профилу.

„Песма ‘Бојна Чавоглаве’ није забрањена, нити би смела бити забрањена и свако ко покуша да је забрани није нормалан, јер тиме забрањује симболе домовинског рата а та песма је један од тих симбола“, навео је Томпсон.

Додаје и да, иначе усташки, поклич „За дом спремни“ није коришћен само у песми „Бојна Чавоглаве“ него су га користили хрватски ветерани готово из свих јединица од почетка оружаног сукоба у Хрватској па све до његовог краја.

У подужем посту на тему хрватске историје на Фејсбуку, Томпсон даље тумачи да су јединице ХОС-а тај поклич узеле као свој службени поздрав.

„Како су га користиле јединице у домовинском рату, тако сам га и ја 1991. уврстио у песму која је била будница и одиграла важну улогу у подизању морала хрватским бранитељима, а која и данас негује успомену на то време у којем се стварала Хрватска држава“, навео је Марко Перковић, против кога су, иначе, до сада више пута покретане прекршајне пријаве због инсистирања на усташтву на наступима.

Све друго је, каже, „манипулација југокомунистичких групација“.

Навео је и да је поклич „За дом спремни“, у овом и сличном облику („за дом и Поглавника“) коришћен и за време НДХ, што га не чини, каже, власништвом усташког покрета.

Сматра и да је немогуће и непотребно негирати и одбацити све оно што је на било који начин коришћено за време Павелићеве НДХ – хрватску валуту куну, на пример, војне чинове, називе територијалних јединица жупан, жупанија…

Све је то, каже, део пуно старије историје и има дубље корене, а сам поклич „За дом спремни“ је, према његовим речима, „по својој природи толико ненасилан и племенит и изражава спремност за обрану свог дома и домовине“.

Извор: rts.rs