У поверљивој анализи достављеној дипломатама каже се да би Русија у случају рата на Балкану сасвим сигурно стала на страну Србије и РС. Руске ракете и авиони би у року од неколико сати спречили сваки већи напад на Србе, наводе обавештајци

© Sputnik/ Serguéi Guneev
© Sputnik/ Serguéi Guneev

 

Председник Русије Владимир Владимирович Путин без оклевања би ушао у рат уколико би Срби у Србији и Републици Српској били фронтално нападнути. Руска војска је по налогу председника Путина већ разрадила детаљне планове за одбрану српског народа на Балкану, а нема никакве сумње да би Путин, у случају потребе, интервенисао и на Косову.

Спремна војна сила

Поуздани извори из Кремља сведоче да Путин неће оклевати да употреби војну силу ако Срби буду у опасности“

Навод из анализе ЦИА

Ове тврдње стоје у поверљивој анализи коју су по налогу Стејт департмента израдили оперативци ЦИА, а она је протекле недеље достављена и америчким дипломатама у Београду.

Како сазнајемо, аналитичари ЦИА процењују да ни случајно не треба провоцирати Путина на Балкану.

„Путин Србију и Републику Српску доживљава као последње искрене савезнике у овом делу Европе, као своју зону интереса и утицаја коју је спреман да брани свим расположивим средствима. Поуздани извори из Кремља сведоче да Путин неће оклевати да употреби војну силу ако Срби буду у опасности“,наводи се, између осталог, у поверљивом извештају у који су уредници Информера имали увид.

У том документу се прецизира да је Путин у стању да Србима помогне у најкраћем могућем року.

„Руске ракете и авиони би за само неколико сати спречили сваки већи, фронтални напад на Србе у региону. Нема никакве сумње да би, на захтев Београда, Русија интервенисала и на Косову, наравно у корист Срба. Москва не признаје Косово као државу и њу ни на који начин не обавезују односи са Приштином“, пише у овој обавештајној анализи на основу које ће се, између осталог, одређивати будући потези Америке и западних савезника у нашем региону.

Сасвим је занимљиво да аналитичари ЦИА данашњу ситуацију у србији и на Балкану упоређују са оном од пре рата на Косову 1999. године.

„Београд тада није имао ниједног озбиљног савезника у свету, а то данас није случај. У овим околностима немогуће је улазити у било какав већи оружани сукоб са Србијом а да то са собом не повуче и сукоб са Русијом. Не треба, такође, занемарити ни значајне интересе Кине у Србији, али и економске интересе Немачке и других великих европских земаља који су присутнији више него икада раније“, каже се у документу и препоручује америчким званичницима да се додатно ангажују на изналажењу ‘трајног мировног аранжмана са Србима и Србијом’.

„Војно решење питања Косова, као и насилно наметање решења Србима у БиХ, односно Републици Српској су опције које би са собом носиле велике ризике по интересе и САД и ЕУ. Зато је потребно наћи компромисно решење којим би и Срби били делимично задовољни, а што би довело до трајне стабилности региона. Само у тим условима Србија би можда могла да се додатно приближи НАТО пакту и дугорочно дистанцира од Русије“, наводе аутори анализе.

И без ових информација можемо бити сигурни да би нам Русија у случају агресије пружила сваку помоћ. Руски званичници више пута су рекли да жале што је Русија биле слаба током НАТО бомбардовања па није помогла

Љубан Каран, бивши потпуковник КОС

И док званично нико од званичника јуче није хтео да коментарише наша сазнања, безбедносни стручњак Џевад Галијашевић сматра да је ЦИА одувек страховала од овога, а да је сада уверена у такав сценарио.

– Након говора председника Путина, у Вашингтону, Лондону и Берлину расте забринутост и страх због јасне позиције Русије и њене способности и одлучности да делује на заштити властитих националних интереса, али и одбрани савезника. Ово више није Јељцинова Русија, нити комунистички СССР на крају епохе. Посебно су поруке из Москве забринуле ВИА и НСА јер знају да такво опредељење Москве више није празна претње или махање празном пушком него последња опомена бахатим НАТО лидерима и збуњеној поларизованој Европи – подвлачи Галијашевић.

Извор: informer.rs