Противваздушни систем „Панцир-С1“, који је уништила израелска војска, није био наоружан у тренутку када га је ракета погодила, закључено је на основу фотографије коју је на Твитеру објавио новинар Александар Коц

printscreen
printscreen

Како преносе руски медији, то се може закључити и на основу изгорелих цеви на машини које су биле празне.

Поред тога, ни радар „Панцира“ није се налазио у положају неопходном за откривање мета.

У четвртак је прес-служба Војске Израела објавила видео-снимак ракетног напада на противваздушни ракетни комплекс „Панцир-С1“ у Сирији.

Ајтеч Бижев, бивши заменик команданта руске авијације је изјавио: “Једини начин да Панцир буде уништен на тај начин је, или да је остао без муниције, или да уопште није био у функцији у тренутку напада.”

википедија

– Не постоји трећа опција како би он био уништен. Једном када је у оперативној употреби систем врши константно надгледање надолазећих непријатељских авиона и ракета и има веома брзо време реаговања. Не постоји крстарећа ракета коју не би успео да обори, било топовима, било његовим ракетама – додао је он.

Израелски снимак показује како три човека, вероватно посада система, стоје ван возила, што је још један показатељ да систем није био у употреби.

Чињеница да систему треба између три и пет минута да постане оперативан, а да је време лета између Израела и Сирије буквално нула, такође су доста помогли израелским снагама.

Стручњаци кажу да је немогуће држати систем оперативним непрестано, махом због тога што би то изморило посаду.

Извор: informer.rs