Министарство одбране Русије саопштило је да је Израел свој ноћашњи напад на Сирију извео 28 авиона F-15 и F-16, који су испалили око 60 ракета ваздух-земља.

Прецизирало је да још више од 10 ракета земља-земља.

Руски војни врх тврди да је више од половине свих ракета сиријска ПВО успела да обори.

Напад је трајао од 1:45 до 3:45, а изведен је уз објашњење да су израелске позиције на Голанској висоравни тукле иранске снаге које се налазе на територији Сирије.

Мета израелских авиона и ракетних јединица били су положаји иранских снага, али и сиријска ПВО око Дамаска и на југу Сирије.

Тел Авив је објавио да је атаковао „иранску базу код Дамаска“, а његов министар одбране – Авигдор Либерман – изјавио је да су била погођена безмало сва гађана иранска војна инфраструктура и додао да је то био „одговор на ракетне нападе са тих положаја на Голанску висораван“.

Портпарол израелског генералштаба Јонатан Конрикус саопштио је да се радило о једној од највећих ваздушних операција његове земље. А сасвим сигурно: највећој „против иранских циљева“.

Података о разарањима, нанетој штети и жртвама засад нема, а Конрикус је навео: „Наш примарни задатак је био да нанесемо дугорочну штету иранском војном потенцијалу у Сирији“.

Израелски медији су објавили карту са „35 бомбардованих тачака“ на територији Сирије“.

Иран је саопштио да није имао никакве везе са „ракетним ударом по Израелу“:

„Ракетна паљба са територије Сирије била је реаговање сиријске армије на израелску агресију. У Сирији нема иранских војних база. Израел лаже. Контраудар је извела Сирија после напада са стране Израела. Тел Авив мора схватити да се ситуација променила и да његова агресија неће остати без одговора“ – изјавио је Хасан Бејги, заменик председника комитета иранског парламента за националну безбедност и спољну политику.

Тел Авив је, иначе, саопштио да је унапред обавестио руски војни врх о ракетном нападу „са стране Иранских снага у Сирији“ са испаљивањем 20 ракета.

Потом је додао да је неколико ракета било оборено, а да су остале пале на ненастањени део висоравни.

Сиријска армија је позиције израелске армије на Голанској висоравни гађала вишецевним ракетним бацачима.

Голан, сиријску стратешку висораван, освојио је Израел 1967. године и анектирао је 1981. године, што међународна заједница никада није признала.

Извор: fakti.org