Русија је на седници Савета безбедности УН поново оштро критиковала високог представника међународне заједнице за државну заједницу Босну и Херцеговину Валентина Инцка.

Фото: Sputnik
Фото: Sputnik

Стални представник Русије у УН-у, Василиј Небензја је истакао да је његов извештај поново „направљен у анти-српском тону“ и да „не даје објективну слику“.

Такође је критиковао извештај због чињенице да је у документу чак дата негативна оцена због посете чланова мото клуба „Ноћни вукови“ Републици Српској, а која је означена „скандалозном“.

„Збуњује изражена у извештају забринутост због мартовског мултинационалног ходочашћа мото клуба `Ноћни вукови` на историјска православна места Србије и Републике Српске (БиХ) са неумесним и испреплетеним у овој причи унилатералним америчким санкцијама и украјинском тематиком. Мото клуб `Ноћни вукови` се увек држи поштовања закона у координацији са релеватним органима, а чије акције се већ неколико година одржавају у земљама широм Европе, те имају искључиво хуманитарни карактер. Основна порука је одавање почасти нашим славним прецима и тријумфу над фашизмом у Другом светском рату“- нагласио је Небензја.

У извештају који је СБ УН-у представио Инцко, истиче се да су „припадници контроверзног руског мото клуба `Ноћни вукови` стигли у БиХ, очигледно на позив Владе Републике Српске“.

„Од децембра 2014. године мото клуб `Ноћни вукови` и његов лидер (Александар Хирург који није био члан групе која је дошла у Републику Српску) су под санкцијама Одјела за трезор Сједињених Америчких Држава због учешћа у акцијама или политикама које представљају светску претњу, претњу безбедности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине“, саопштио је Инцко.

Посета „Ноћних вукова“ Бањалуци

Извештај Инцка је још један у низу антисрпских и ставова међународне заједнице против Републике Српске. Недавно је чак запретио и војном интервенцијом „ако Срби пређу црвену линију“, а Дан Републике Српске је упоредио са нацистичком творевином НДХ. Иако је „неутрални“ представник међународне заједнице, такође је оптужио Србе да су напали бившу СР БиХ 1992. године.

Извор: vostok.rs

--