Политички аналитичар Дејан Вук Станковић је као највеће губитнике београдских избора означио ДС, коалицију Двери-ДЈБ и грађанску иницијативу Не давимо Београд, док је народ, каже, указивањем поверења листи окупљеној око СНС показао да жели стабилност и да верује у њихову визију за Београд.

Станковић је приметио да је подршка коју је добила листа окупљена око владајуће странке сада можда и највећа у савременој историји вишестраначја у Србији.

Лош резултат опозиције је, казао је Станковић, последица је нереалних амбиција и непознавања писаних и неписаних правила које важе у политичком животу.

Сматра да је међу представницима опозиције влада нереална еуфорија, а пласирана прича о судбинским изборима и почетку промена у Србији била је неутемељена у реалној подршци бирача.

– Повољни су само резултати које су остварили Александар Шапића и листа коју је предводио Драган Ђилас, јер ће имати представнике у градској скупштини. Ипак, и Ђиласова листа добила је мање него што је очекивала, а посебно је подбацила ДС и коалиција ДЈБ-Двери – каже Станковић.

Велики „губитник“ је ДС, сматра он, јер је та странка у Београду увек имала најјаче упориште.

– То је својеврсна политичка катаклизма која ће вероватно имати директне последице и на статус те странке и на њену будућност, јер је мало вероватно да они могу политички да се врате – наводи он.

Додаје, да је губитник и листа „Не давимо Београд“ која је као неконвенционална грађанска иницијатива имала велике, али нереалне амбиције.

– Сви представници опозиције су били негде жртве и властите амбиције и непознавања писаних и неписаних правила које важе у политчком животу – каже Станковић.

Чињеница да је од кандидоване 24, само четири листе прошло цензус показује да је политичка култура још увек незрела за једну озбиљну демократску политичку утакмицу, сматра Станковић и додаје да велики број листа показује да људи нису свесни колико је полтика озбиљан и захтеван посао.

– Политичке кампање нису импровизација и то се може видети по Белом и ДЈБ који су били мода за један изборни циклус и очигледно да више немају упориште у бирачком телу – рекао је он.

Сматра, да након победе у Београду, СНС нема разлога да расписује ванредне парламентарне изборе.

– То је ствар кључних политчких актера, а Србија је земља у којој има много нерешених питања. Гледајући само политичке чињенице нема разлога за то, јер је већина стабилна и има подршку јавности која је можда и највећа у савременој историји вишестраначја у Србији – каже Станковић.

Када је у питању евентуална коалиција СНС и СПС, Станковић наводи да СПС није нужан, али да може бити део власти на „симболичнијој равни“ него пре.

– Ни до сада није био нужан, па је био део власти. То је ствар страначких договора, а знамо да до сада није било већих проблема када је у питању њихова сарадња на нивоу града – рекао је он.

Извор: srbijadanas.com