Путин је рекао да не воли да прича превише на ту тему. Мисли да су такве ствари свете за сваког човека

Фото: Танјуг/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo
Фото: Танјуг/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Руски председник Владимир Путин је рођен у СССР, где је и одрастао. У то време комунизма свако јавно испољавање вере је било забрањено. Данас можемо да видимо да редовно посећују црквене службе када су велики празници у питању и да носи крст око врата. Овај детаљ је постао занимљив медијима широм света, када је Путин први пут постао председник Русије 2000. године. О томе је било речи и приликом његовог гостовања у емисији америчког новинара Ларија Кинга 2000. године на телевизији ЦНН.

Кинг је истакао да се доста говори о њему и о вери. Указао је на чињеницу да Путин сада носи крст и упитао га је да ли је религиозан и каква су његова осећања по том питању.

Путин је рекао да не воли да прича превише о тој теми. Мисли да су такве ствари свете за сваког човека.

– Не треба свако свима да показује своје испољавање вере, јер је то нешто што почива унутар човековог срца. Што се тиче ношења крста, раније то нисам носио, све док ми га мајка није дала приликом моје посете Израелу. Био сам два пута тамо. Први пут на позив министра спољних послова те земље, а други пут као туриста са породицом.

Фото: Танјуг/AP/Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo
Фото: Танјуг/AP/Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo

Мајка ми је дала крст да би добио благослов на гробу Господа. Ја сам то учинио и од тада га стално носим са собом. Случајно постоји једна прича везана за крст због чега сам одлучио да га стално носим.

У Даши у близини Санкт Петербурга је дошло до пожара, јер је нешто пошло погрешно у сауни. Пре него што сам ушао у сауну скинуо сам крст. Када је избио пожар одмах сам са пријатељем изашао наг одатле јер је све било изненада.

Мислио сам да сам да је ватра уништила крст, јер је био обичан,направљен од алуминијума. Био сам изненађен када је један од радника из пепела успео да извуче тај крст који је остао нетакнут. Све то ме је запрепастило, али га од тада увек носим са собом. Јако ценим тај крст, јер је припадао мојој мајци – рекао је он.

Фото: Танјуг/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo
Фото: Танјуг/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Потом га је Кинг упитао да ли верује у вишу силу, на шта је Путин одговорио да верује у људска бића.

– Верујем у њихове добре намере. Верујем у чињеницу да смо сви дошли на овај свет да би чинили добро. Ако то учинимо сви заједно, онда нас очекује велики успех. Без обзира на наше међуљудске односе, важно је постићи крајњи циљ, удобност у свом срцу – истакао је Путин.

Погледајте видео од 5:25 минута:

Извор: telegraf.rs