У току је завршна операција сиријске армије и њених савезника у циљу ликвидације исламистичке енклаве у Источној Гути, која је годинама терорисала главни град Дамаск. Међутим, западне силе, које предводе САД, не могу никако да прихвате чињеницу да ће за највише 10-15 дана изгубити стратешки важну тачку из које су планирале да преокрену рат у Сирији.

Наиме, користећи велики број инфилтрираних обавештајно-извиђачких и инструкторских елемената, специјалне службе САД – али и осталих земаља које желе да виде Башара ел Асада и његову породицу како се пререзаних вратова ваљају по прашњавим улицама Дамаска – искористиле су тежишне операције сиријске армије на северу и истоку земље да додатно оспособе терористе у Источног Гути. По њиховој замисли, овако оспособљене снаге би, заједно са различитим исламистичким формацијама распоређеним на потезу Кунеитра-Дараа, у погодном моменту извршиле својеврстан блицкриг на Дамаск, ликвидирале све што би им се нашло на путу, заузеле све главне владине институције, и уз помоћ интернета и најмоћнијих медијских кућа са „Запада“ трансмитовали вест о својој великој победи.

ИМЕРИЈА НЕ ТРПИ КОМПРОМИСЕ
Сиријска армија је у последњих десетак дана остварила велики напредак у својој противтерористичкој операцији у Источној Гути, пошто је већи део ове енклаве заузет, а терористи изманеврисани и блокирани у три својеврсна „котла“. Највећи је онај у Думи, а постоје основане претпоставке да се у обручу са терористима налазе и десетине страних војних оперативаца. У току су завршне припреме и прегрупација сиријске војске да у наредним данима, ако не и сатима, отпочне са операцијом ликвидације ових сабијених „џепова“ у циљу потпуног ослобађања Дамаска. Успешним завршетком ове операције, „Запад“ –на челу са САД – би доживео још један страховит пораз (уништење обавештајног мега-пројекта Исламска држава, операција турске војске против Курда у региону Африн итд.)који би практично био завршни ударац у сиријском рату.

Заиста, десило се много тога у последње време што руши умишљени концепт о тзв. супериорности америчког оружја, које – у комбинацији са осведоченом лукавошћу и невероватном бескрупулозношћу западних обавештајних служби и медијске силе – твори и одржава постхладноратовски доктринарни модел „доминације тоталног спектра“, у циљу глобалне хегемоније и стварања америчке хипер-империје каква није забележена у историји људске цивилизације. Једноставно, у таквом погледу на свет, сваки пораз од „примитивног и недораслог остатка света“ (укључујући ту чак и компромис) је за „супериорну империју“ апсолутно неприхватљив и као такав носи одређени ризик од интерконтиненталне конфронтације, након које нема повратка.

Руска војска ће свим расположивим средствима одговорити на евентуални амерички напад на Дамаск, изјавио је начелник Генералштаба руске армије Валериј Герасимов и додао „ у случају угрожавања живота наших војника ми смо спреми да узвратимо, и то како по ракетама, тако и по свим платформама које буду употребљене у том нападу“. По његовим речима, евентуални амерички удар ће бити усмерен на владине објекте у Дамаску, у којима се, између осталог, налазе и припадници руских оружаних снага.

Према подацима који долазе са терена, убачени агенти и локални екстремисти припремају масовну примену бојних отрова која би довела до погрома блокираног цивилног становништва у Источној Гути (велики број становника је буквално киднапован и држе се као таоци), а који би, уз паралелну медијску офанзиву, био својеврсна иницијална каписла за амерички ваздухопловни напад. Дакле, већ виђен рецепт, који се веома успешно показао током рата у Ираку, а посебно на простору бивше Југославије, када су Американци тражили вештачко оправдање за војно ангажовање у циљу остваривања својих геополитичких интереса.

Како је објавила агенција Ројтерс, амбасадорка САД при УН Ники Хејли упозорила је да ће, уколико Савет безбедности УН не успе да делује у Сирији, Вашингтон бити спреман да то учини ако буде морао. Како је навела, Вашингтон ће бити спреман да делује као што је то учинио прошле године нападом на ваздушну базу сиријске владе због смртоносног напада хемијским оружјем. „То није пут који преферирамо, али то је пут за који смо показали да ћемо њиме кренути и спремни смо да кренемо поново“, рекла је Ники Хејли у Савету безбедности УН.

„ДОСТА СА АМЕРИЧКОМ БАХАТОШЋУ“
О све већој фрустрацији руске експретске заједнице америчким понашањем сведоче и речи Михаила Александрова, руског експерта из Центра за војно-политичке студије Московског државног института, и Семена Багдасарова, директора Центра за проучавања Блиског Истока и Централне Азије. Они су за интернет портал Свпресса.ру прокоментарисали како виде целу ситуацију.

Изјава Герасимова је прво упозорење о могућој употреби војне силе против САД након распада СССР-а, и то од стране највишег официра који се налази на командном месту руске армије. Да ли смо на прагу отворене конфронтације са Западом?
— Чврсто сам убеђен да је политика сталних уступака, препуна двосмислености и нејасноћа, довела до тога да Американци постану безобразни до крајњих граница. Чак се и ова изјава од стране генерала Герасимова може тумачити као двосмислена и недовољно јасна, са доста резерви. Наиме, она се искључиво ослања на заштиту руског војног персонала. Дакле, уколико наша војска тамо буде угрожена, ми ћемо тек тада одговорити. Уколико наши војници не буду угрожени, ми онда нећемо ништа учинити.

Опет је војска оставила неки недефинисани простор, који може послужити као оправдање зашто нисмо одговорили на још један амерички напад. Ја сам увек говорио, а говорићу и даље, да кукавичка политика не води никуда. Ми морамо јасно да кажемо да ћемо у случају америчког напада на Дамаск одговорити узвратним нападом. Уколико у том нападу настрадају руски грађани, онда морамо узвратити по позицијама америчке војске која се налази у Сирији. Ако они ударе по позицијама сиријске војске, ми онда треба да извршимо симетричан удар по положајима тзв. Сиријске слободне армије и курдских милиција које се налазе под контролом Американаца.Они (мисли се на Американце; прим. аут.) морају да добију кристално чисту поруку да је њихова бахата и саможива игра завршена, и да ћемо на сваки њихов напад немилосрдно да узвратимо. Дакле, уколико крену на Дамаск, онда морају да знају да ћемо практично истог тренутка и ми да кренемо на неког ко је њима драг.“

Да ли ова изјава начелника Генералштаба руске армије може на неки начин да одговори Американце од њихове намере, или ће их, напротив, мотивисати да нападну Дамаск?
— Чињеница је да се не може прецизно предвидети како ће Американци реаговати на овако нејасну изјаву. Ако бисмо је мало дотерали, учинили јаснијом, онда сам готово 100 одсто убеђен да Американци не би ризиковати шири конфликт бомбардовањем Дамаска. Са оваквом изјавом напад је пуно извеснији. Они и даље имају пуну слободу маневра, у смислу обавештавања руске команде да испразне своје војно особље из зграда које ће се наћи на мети њиховог напада итд…“

При томе, уколико сматрамо да је Сирија наш савезник, онда бисмо требали да реагујемо и уколико неко нападне на њен народ и војску?
— Апсолутно! Присетите се Вијетнама, где званично нисмо били активни учесник ратних операција, које су се одвијале на територији те државе. Па ипак, ми смо снажно подржавали вијетнамске комунисте, обарали америчке авионе, што је итекако добро позната чињеница у Вашингтону. И на територији Сирије исто тако можете да обарате америчке авионе, а да кажете да то нисте били ви, него противвазухопловна одбрана сиријске армије. А они нека после тога доказују шта хоће. Једноставно Американци се морају спустити на земљу и увести у реалан живот, где им више неће бити толерисано да раде шта хоће, и како хоће. Њиховом безобразлуку се мора већ једном стати ногом за врат.“

Тренутну ситуацију на сличан начин види и Семен Багдасаров, директор Центра за проучавања Блиског Истока и Централне Азије. „Без обзира на изјаву начелника руског Генералштаба, мишљења сам да ће се Американци ипак одлучити да нападну на Дамаск. Иначе, односи између САД и Русије су у последње време ушли у нову фазу затегнутости. Американци све више избегавају дипломатски речник, и понашају се веома директно“

А на који начин Русија треба да реагује у том случају, ако дође до напада?
— 
У првој фази обарањем противничких авиона, бесполитних летелица, крстарећих ракета, дакле свега што лети изнад Дамаска. А потом наношења офанзивног узвратног одговора по капацитетима са којима располаже непријатељ.

Али то онда може да доведе до отвореног рата између САД и Русије?
— 
Можемо и то тако назвати. Међутим, пре или касније, до тога једном мора доћи.

Међутим, да ли је то реално, с обзиром да је Русија ћутке прешла преко недавног ракетирања колоне у којој су се налазили припадници руских приватних војних компанија. Ми ни тада нисмо реаговали?
„После овакве изјаве коју је практично дао највиши официр руске армије, такве ствари се више неће толерисати. У противном, ако и овај пут Американци одраде оно што су наумили, а ми не будемо имали спреман одговор, очекује нас страховит пад кредибилитета на међунардоном плану„ – категоричан је Багдасаров.

Слободан Ђукић – стручњак за војна питања и дописник Руске речи

Извор: standard.rs