Албански политички аналитичари тврде да Косово и Метохију потреса нова политичка криза у чијој се позадини крије сукоб Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја.

Фото: Profimedia
Фото: Profimedia

“Стварну извршну власт на Косову треба има влада, односно премијер Рамуш Харадинај, то се не дешава и у стварности имамо ситуацију у којој председник Хашим Тачи тежи да преузме надлежности других институција, нарочито премијера. У прошлости, када је премијер био Мустафа, на исти начин је показивао да је он главни у овој земљи. Ово је изузетно штетно за Косово зато што се ради о кршењу Устава у практичном смислу. Са друге стране, важније је то преузимање надлежности и снажно наметање нечије политичке воље: покушај да се из једног нивоа власти умеша у други је штетан и непожељан за политику Косова и размишљање политичара . Ово је политичка трка за превласт у држави и таква ствар се не заснива на правилима нормалне и стандардне политике.“, тврди Имер Мушокољај, албански аналитичар. Како преносе албански медији, иако Тачи није признао, сви знају да је на његову иницијативу извршен упад специјалних полицијских снага у Косовску Митровицу и хапшење Марка Ђурића што је недопустиво зато што је ову акцију требало да предузме полиција из благослов министарства спољних послова. Тачи покушава да преузме надлежности премијера, упркос томе што је то противзаконито, као и у случају хапшења шест турских држављана 29.марта.

“Уместо да је Харадинај на време био обавештен о овој операцији, па да је после обавестио јавност у вези са детаљима, то је учинио Тачи. То није требало да се деси зато што је то пример где се види да је председник јачи од Владе.“, објашњава аналитичар Артан Мухаџири. Како познаваоци прилика тврде, све се ово дешава из два разлога, а реч је великим о политичким амбицијама појединаца.

“Ово се дешава из два разлога: са једне стране због великих политичких амбиција једних који би да владају другима, а са друге зато што представници наводних институција то допуштају, тако што не предузимају мере да би раздвојили овлашћења као што је потребно.“, пише приштински “Зери“. Ово није први пут да се спекулише о сукобу на линији Тачи-Харадинај. Када је Харадинај био ухапшен у Француској, његове страначке колеге су тврдиле да тадашња влада није дала ниједан цент за његову одбрану, а када је суд у Колмару одбио захтев Србије за изручењем, Харадинаја је на приштинском аеродруму дочекала породица, а свечени дочек у центру града су организовале његове присталице, не и Хашим Тачи и Иса Мустафа. Такође, постоје тврдње да је Харадинај одговоран за убистава блиских Тачијевих сарадника, као што је случај Тахира Земаја, једног од команданата ОВК и бившег капетана ВЈ,Тачијевог блиског пријатеља, али и потенцијалног сведока против Рамуша Харадинаја. Тахир Земај је убијен четвртог јануара 2003.године у близини Пећи, а том приликом су убијени његов син и брат који су се у том тренутку налазили са њим. Наводно, Тачи се после овог убиства привремено склонио у Немачку, страхујући за свој живот.

М. Ћурчић

Извор: vidovdan.org