Нема никаквих индиција да би на северу Kосова могло да дође до било каквих једностраних или насилних акција, изјавио је портпарол Kфора Винченцо Грасо.

Једино што указује на дестабилизацију су учестале спекулације које појединци и неки медији шире, стварајући на тај начин неоправдану тензију међу народом, рекао је Грасо за „Новости“.

Он наглашава да разлога за забринутост нема и да је сарадња са косовским институцијама, али и са војском Србије, континуирана и добра.

На констатацију да је вежба KБС и Војске Албаније изазвала велику пажњу, Грасо каже да је ова вежба „пример лоше употребе реторике“.

– Здружена вежба Војске Албаније и Kосовских безбедноснх снага представљала је увежбавање способности потраге и спасавања. Али у појединим медијима представљена је као претња организованих насилних акција на северу Kосова. Ова вежба није ни на који начин утицала на мисију Kфора – рекао је Грасо.

На питање да ли би у случају усложњавања ситуације на терену било реално видети српску војску на северу KиМ, Грасо каже да је Kфор једини овлашћен Резолуцијом 1244 СБ УН да гарантује безебндно окружење на Kосову, као и да је НАТО спреман да пошаље Kфору додатне војнике.

Оставите Коментар