Мирослав Лазански, ексклузивно на ТВ Пинк, открио је да из његових руских извора сазнаје да ће председник Вучић са председником Путином марширати у строју Бесмртног пука и додао да ће Вучић носити слику свог деде којег су убиле усташе

Мирослав Лазански, војно-политички коментатор рекао је за Ново јутро телевизије Пинк да је инаугурација председника Путина показала оно што је требало нашу јавност раније обавестити, а то је да када су такве ствари у питању, председник Русије никада не зове стране државнике на инаугурацију.

– Тамо су била само три човека која су му директно честитала, а то је био патријарх руски, затим Медведев, као будући премијер и Шредер, који је са њим јако близак и по пословним питањима. Све оне приче, спекулације, покушаји изазивања неке афере о томе да ли је председник Вучић позван, требало је разјаснити преко министарства спољних послова, или неким другим путем – истакао је Лазански.

Како додаје, велика је част за Србију да ће председник Вучић бити на бини поред Путина за време велике војне параде, и да нико од државника са ових простора то још није доживео.

– Узмите у обзир колика је Русија, светска суперсила, и по неким показатељима прва нуклеарна сила света, и сад из мале Србије долази председник који ће стајати баш поред Путина. То јесте стварно част. Из мојих руских извора открићу вам да ће председник Вучић са председником Путином марширати у строју Бесмртног пука. Вучић ће носити слику свог деде којег су убиле усташе – изјавио је Лазански.

Он је додао да ће Путин носити слику свог деде, и да је то нешто што показује њихов лични однос, као и да ће то разумевање бити опредмећено и куповином једног врло квалитетног и врло модерног ПВО система за Војску Србије.

– Није згодно да се каже који систем јер су то неке пословне тајне. Још једном да нагласим, сутра ћемо имати прилику да председника видимо на ексклузивном месту и у ексклузивној улози, као учесника марша Бесмртног пука, а колико знам ниједан страни државник то није доживео – наглашава Лазански.

Према његовим речима, стално имамо упите од домаће политичке сцене, докле ће се моћи овако, па нам, како каже, из НАТО-а неки говоре да Србија мора да се определи.

– Не морамо се опредељивати, ми смо заузели позицију коју имамо. Никоме не претимо, нисмо агресивни према било ком. Рекли смо да ћемо спорне случајеве решавати мирно и дипломатски и правно. Према томе, нема разлога да нас неко утерује у неки тор. Мислим да се јако добро држимо са свим тим притисцима – оценио је Лазански.

Како истиче, важна је позиција Русије као члана Савета Безбедности и у том контексту Русија може да блокира било коју злоћудну, злонамерну акцију против Србије и њених државних и националних интереса, на нивоу Савета безбедности, како каже, Русија то може увек да блокира.
– То је и показала. Намера Британије да се седнице када је у питању Косово, скину са дневног реда, је нешто против чега је Београд устао, јасно и јавно рекао о чему се ради, и ту ћемо имати подршку Русије – рекао је Лазански.

Како додаје, ваздухопловство је увек најскупљи део оружаних снага, а нама је Русија поклонила обуку пилота.

– Мислим да је отишло око пет наших пилота у Русију на потпуно бесплатну обуку, на рачун руске војске. То су потези који показују једну врсту поштовања према Србији и према њеној неутралној војној позицији – закључио је Лазански.

Коментаришући то што је Србија добила 740 јуришних пушака белгијске производње СЦАР-Л, Лазански је рекао да је то пушка калибра 5,56 која јесте добра и да је користе специјалне јединице.

– Специјалци воле да имају најмодернију опрему. Њихов задатак у рату је тежак. Мада, ја мислим да су наше пушке М-21 у најновијој верзији, из Крагујевца, исто могле бити за њих и видим да је за другу партију опремања војника 1500 плус, да ће бити наше пушке – истакао је Лазански.

 

Извор: pink.rs / informer.rs