Лидерка француске екстремно десничарске партије Национални Фронт (ФН) Марин Ле Пен предложила је да та партија буде преименована у „Национално окупљање“

Фото: Philippe Huguen/AFP/Getty Images
Фото: Philippe Huguen/AFP/Getty Images

Лидерка француске екстремно десничарске партије Национални Фронт (ФН) Марин Ле Пен предложила је да та партија буде преименована у „Национално окупљање“.

Како наводи Ројтерс, она је то предложила у намери да се ослободи бренда који су многи гласачи повезивали са расизмом и антисемитизмом и да омогући савезништво са другим партијама.

„Наш циљ је јасан: Власт. Ми смо првобитно били партија протеста. Не би требало да постоји сумња да можемо да будемо и владајућа партија“, рекла је Ле Пен члановима своје партије који су се окупили у северном граду Лилу на партијском конгресу.

Промена имена партије одобрена је тесном већином гласова, пошто ју је подржало 52 одсто делегата присутних на конгресу, према статистици које је партија доставила.

Они ће, наводи агенција, гласати поново о томе поштом.

Отац лидерке партије 89-годишњи Жан-Мари ле Пен који је партију основао 1972. године,, рекао је прошлог месеца у интервјуу за Ројтерс да би промена имена значила политичко „самоубиство“.

Како су претходно француски медији известили, Марин Ле Пен је поново изабрана на чело партије, као једина кандидаткиња за то место, док је њеном оцу Жан-Мари Ле Пену одузета титула почасног председника странке.

За реизбор Марин Ле Пен као председнице странке било је 100 одсто гласова, а резултати гласања објављени су на партијском конгресу.

Марин Ле Пен (49) тиме започиње трећи мандат на челу партије којом руководи откако је на тој функцији 2011. године наследила свог оца, за кога ће предложити ново звање, навео је париски лист „Фигаро“.

Извор: novosti.rs