Нови мост је део спољне магистралне тангенте, а повезаће Панчевачки пут и Вишњичку улицу

Foto: Promo
Фото: Промо

У склопу Унутрашњег магистралног прстена, 2020. године ће у Београду почети да се гради још један мост преко Дунава, на Ади Хуји. Како за Новости ексклузивно открива градски урбаниста Милутин Фолић, саобраћајница ће бити склопљена од четири конструкције.

Са приступним путевима биће дугачка 3.327 метара, а широка 30 метара. Главни мост који спаја обале биће дугачак 844 метра и имаће два пилона који ће бити „капије“ испод којих ће пролазити бродови. Предвиђено је да изградња траје 36 месеци.

Foto: Promo
Фото: Промо

2,5 КИЛОМЕТАРА НИЗВОДНО ОД ПАНЧЕВАЧКОГ МОСТА

Мост би требало да се налази на 2,5 километара низводно од Панчевачког моста. Са банатске стране зидаће се приступни пут на стубовима дугачак 1.216 метара. Имаће две паралелне конструкције. Са стране Карабурме, прилазна саобраћајница ће бити дугачка 1.160 метара.

– Планска документација је усвојена, а у току је тендер за избор пројектанта. Постоје нека идејна решења која су раније рађена. Дирекција за изградњу Београда и изабрани пројектант ће разрађивати финални изглед саобраћајнице – објашњава Фолић.

Према његовим речима, изградњом овог моста, два тунела у центру града и новим савским мостом престоница ће бити растерећена од непотребног транзитног саобраћаја.

РАСТЕРЕЋЕЊЕ И РЕКОНСТРУКЦИЈА ПАНЧЕВАЧКОГ МОСТА

– Стратегијом развоја града н новим генералним урбанистичким планом окрећемо се еколошки прихватљивој хијерархији у саобраћају. Приоритет имају пешаци, бициклисти и јавни превоз у односу на аутомобиле – објашњава Фолић.

Pančevački most, Foto: Telegraf
Панчевачки мост, Фото: Телеграф

Завршетком новог моста отвара се могућност да се растерети и обнови Панчевачки мост. Нови мост је део спољне магистралне тангенте. Повезаће Панчевачки пут и Вишњичку улицу. Од Аде Хује, повезаће се са Булеваром краља Александра и ауто-путем за Ниш.

Северном тангентом повезан је са кружном магистралом са Пупиновим мостом, а онда до Моста на Ади преко Булевара хероја са Кошара.

Извор: telegraf.rs