Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је више пута претио да ће напустити НАТО, може без проблема то и да уради након што је Владимир Путин представио ново руско супероружје и обећао да ће штитити савезнике, сагласни су аналитичари

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Они наводе да Америка, која више није суперсила, и њен НАТО савез Турској нису потребни и наглашавају да је Анкара све ближа томе да озваничи војни пакт са Москвом.

Други распоред снага

– НАТО има нуклеарне бомбе у Турској. Уколико нека чланица Алијансе, мислим првенствено на Америку, изведе нуклеарни напад са турске територије, то ће нашу земљу претворити у легитимну мету. С друге стране, недавне изјаве из Русије показују да Москва нуди Турској систем заштите који је алтернатива НАТО – објашњава Каратас, иначе генерал мајор ваздухопловства турске армије.

Како додаје, Путин је у свом говору прошле недеље поручио да Турска без икаквих проблема може да се повуче из НАТО и да ће јој након тога бити загарантована национална безбедност.

Према Каратасовим речима, Турци не треба да страхују од изласка из Алијансе јер Америка више није суперсила.

– То је земља која је приморана да прави коалиције како би извела војне интервенције у Авганистану, Ираку, Сирији и на другим местима у свету. Причамо о САД које су направиле коалицију са 70 других држава. То је главни доказ да Америка више није светска суперсила – наводи војни стручњак.

С њим је сагласан и турски политички аналитичар Оздемир Акбал, који сматра да Путин жели да оформи нови савез.

– Послао је јасан позив Турској, која има много проблема са НАТО савезницима. Уколико би Турска формирала савез са Русијом и њеном Организацијом за колективну безбедност (ЦСТО), Сиријом, Ираном и Северном Корејом, то би фундаментално изменило постојећи распоред снага, као што је урадио Други светски рат – сматра Акбар.

Турска је, иначе, већ дуго у лошим односима с Америком и НАТО. Вашингтон снабдева оружјем Курде у Сирији, чему се Анкара оштро противи. Због тога је Турска покренула војну операцију на северу Сирије, на курдској територији, и намерава да их потисне што даље од својих граница.

Неформални савез

С друге стране, Анкара је већ направила неку врсту неформалног војног савеза са Москвом. Осим што Русија подржава турску операцију у Сирији, Москва је са Анкаром направила уговор о продаји свог моћног ракетног система С-400. Уговор о томе потписан је 2017, након неколико година безуспешних преговора између Турске и НАТО.

Наиме, савезници из Алијансе Турској нису хтели да продају ракетни систем или да са њом поделе информације о конструкцији тог оружја. Претпоставља се да се то догодило јер су САД планирале да у Турској поставе своје ракете, што је Ердоган одбио.

Он је у више наврата претио да ће своју земљу извести из НАТО, а сада је добио ветар у леђа после прошлонедељног Путиновог говора. Руски председник је пред оба дома парламента представио најновије руско оружје, од којег нико на свету нема одбрану. Нови арсенал укључује балистичку ракету „сармат“, која може да погоди било коју тачку на планети, хиперсонични суперпрецизни пројектил „кинжал“ (бодеж), који је 10 пута бржи од звука, као и стратешки хиперсонични ракетни систем „авангарда“, 20 пута бржи од звука.

Чак 71,5 одсто Турака за сарадњу са Русијом

Према последњим истраживањима јавног мњења, чак 67 одсто Турака жели да њихова земља изађе из НАТО пакта. Они сматрају да им Алијанса није потребна како би осигурали своју безбедност. С друге стране, 71,5 одсто грађана Турске жели сарадњу са Русијом на политичком, економском и безбедносном пољу.

Извор: informer.rs