НАТО ће свим средствима покушати да спречи Србију у куповини руских ракетних система „Панцир“ и „Ураган смерч“, о чему су недавно у Москви разговарали председници двеју земаља Александар Вучић и Владимир Путин.

ПРЉАВА КАМПАЊА Челник НАТО Јенс Столтенберг; Фото: Танјуг/AP

Ова порука Србији је пренета преко дипломатских канала, а истоветна информација стигла је и до руских власти. Разлог је, како се објашњава, једноставан: уколико би се Србија наоружала системима који су своју ефикасност недвосмислено показали током ратних дејстава у Сирији, била би, без икакве дилеме, најмоћнија војна сила на Балкану. То, наравно, стратези НАТО, пре свега они у Вашингтону, никако не би волели, посебно у светлу планова које имају за дисциплиновање Срба уколико не прихватимо потпуну капитулацију на Косову.

– Црвена лампица у Алијанси упалила се оног тренутка када је објављено да ће Вучић бити специјални Путинов гост на великој војној паради у Москви. Па још када је српски председник након тога пред новинарима рекао, и то сигурно не случајно, да му је руски шеф државе сугерисао на које оружје да обрати пажњу, у НАТО су разрадили план како да спрече евентуалну испоруку два ракетна система – открива наш добро обавештени саговорник из дипломатских кругова.

Бечић: Економски и војни напредак Србије постао им је трн у оку

ОТКЛАЊАЊЕ ПРЕТЊЕ

Процена људи који одлучују у Вашингтону и седишту НАТО је да би притисци на Београд били много мање делотворни уколико бисмо поседовали моћно и модерно наоружање које може да дејствује против циљева на земљи и у ваздуху.

Фото: Танјуг/AP

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић потврђује наша сазнања.

– И САД, али и многима у региону смета убрзани раст Србије и то што наша држава обнавља војне ресурсе. То почиње да им бива трн у оку. Они желе да као и раније имају пресудан утицај и не дозволе нам да водимо своју политику и будемо војни и економски лидери у региону – напомиње Бечић.

Каран: Свако наше војно јачање чини нас отпорнијим на претње и уцене

Љубан Каран, потпуковник Контраобавештајне службе у пензији, напомиње да Американцима, имајући у виду да воде ратове из ваздуха, посебно смета набавка ПВО система проверених на ратишту у Сирији:

– У том светлу треба видети и договор Земаља Квинте у Вашингтону, који подразумева наставак притисака, претњи, уцена… Свако наше војно јачање ремети те планове. С друге стране, Америка је за време неких бивших влада урадила много на томе да нашу војску потпуно ослаби и разоружа.

Милица Ђурђевић: Први пут после реформи које су уништиле нашу војску имамо прилику да побољшамо безбедносне потенцијале

САМО ЈЕДАН ИЗБОР

Ни за Милицу Ђурђевић, чланицу Председништва покрета Заветници, ово није изненађење.

– Након 5. октобра САД и уопште западни политички центри у Србију су послали Амадеа Воткинса као наводног реформатора наше војске са јединим циљем да деградира оружане снаге Србије, ослањајући се на тадашње политичке властодршце. Сада, први пут после тих реформи, које су уништиле нашу војску, имамо прилику да побољшамо безбедносне потенцијале и да их унапредимо ослањајући се на Русију. Разумљиво је да то наилази на бруталну реакцију НАТО и САД – каже Ђурђевићева.

Наша саговорница истиче да Србија зато мора да инсистира на даљем унапређивању безбедносних потенцијала:

– То је једини начин да сачувамо мир и стабилност, без тога смо лака мета и земља у коју они могу слободно да пободу своје заставе.

Може се уништити само ако остане без муниције или је ван функције

Израелци су пре неколико дана објавили снимке на којима се види како крстарећа ракета у Сирији уништава систем „Панцир С1“. То је изазвало неверицу стручњака, али су се врло брзо огласили и руски експерти и разјаснили недоумице.

– Једини начин да „Панцир“ буде тако уништен јесте да је остао без муниције или да уопште није био у функцији у тренутку напада. Не постоји трећа опција како би он био уништен. Једном када је у оперативној употреби, систем константно надгледа надолазеће непријатељске авионе и ракете и има веома брзо време реаговања. Не постоји крстарећа ракета коју не би успео да обори, било топовима било својим ракетама – објашњава Ајтеч Бижев, бивши заменик команданта руске авијације.

„Панцир С“
– Хибридни противавионски систем
– Основа ПВО у десетак држава света, укључујући Русију и Кину
– Називају га убица апача (хеликоптери) и авиона А-10
– Развијен 1989. и од тада стално усавршаван
– Нови хибридни систем укључује противавионске пројектиле и противавионске топове, створен је како би се пружила директна подршка трупама на терену, али и ПВО системима великог домета, као што су С-300 и С-400
– Руска армија овај систем је распоредила у Сирији као директну заштиту својих снага
– Употребљаван и током сукоба у Украјини
– Чине га 12 пројектила 57Е6 или 9М335 и два аутоматска топа калибра 30 милиметара који испаљују до 2.500 граната у минути
– Може да нападне до четири циља истовремено
– Домет од 1,2 до 20 километара
– У наоружању армија Алжира, Ирана, Ирака, Јордана, Омана, Русије, Сирије, Уједињених Арапских Емирата, Вијетнама…
„Ураган смерч“
– Вишецевни ракетни бацач
– Један од најефикаснијих ракетних бацача у свету
– Испаљује 12 ракета калибра 300 милиметара са максималним дометом од 90 километара
– Осим Русије, налази се у наоружању двадесетак армија у свету, укључујући Алжир, Јерменију, Сирију, Кину, Венецуелу, Кувајт, Пакистан, Индију
– Може бити монтиран на два типа возила, руски МЗКТ МАЗ-543 и чешку татру, који могу да развију максималну брзину од 60 километара на час
– У Сирији снаге Башара ел Асада су га изузетно успешно користиле у акцијама око Хаме
– Користи седам различитих пројектила, укључујући касетне противпешадијске и противтенковске мине, високоексплозивне противтенковске бојеве главе, парчадне и термобаричне бојеве главе

Аутор: Ивана Жигић

Извор: republika.rs