На данашњи дан 1999. године око 11.20 нишка Шуматовачка улица, аутобуска станица и Тврђавска пијаца засуте су касетним бомбама, подсjећају Јужне вијести.

У овим нападима погинуло је 16 Нишлија, док их је 18 повријеђено. Међу погинулима је била и 26-годишња жена у поодмаклој трудноћи.

У овом нападу НАТО алијансе страдали су цивили који су били у близини пијаце у центру Ниша. Погинуло је њих 16, а повријеђено још 18, од којих су неки остали без руку или ногу.

Дан касније, 8. маја, бомбом велике разорне моћи погођен је и тешко оштећен Камени мост у Нишу.

Касетне бомбе на Ниш бачене су и 12. маја 1999. године на насеље Дуваниште, при чему је повријеђено 11 особа.

У знак сјећања на жртве бомбардовања подигнут је споменик недалеко од Шуматовачке улице, а најављено је да ће данас у 11 положити вијенце и одати почаст помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Милошевић, као и представници Града Ниша, Нишког управног округа, породице жртава, удружења и грађани опредјељени за његовање традиција ослободилачких ратова Србије.

Бомбардовање Ниша почело је оглашавањем сирена 24. марта и трајало је до 10. јуна. У том периоду, према евиденцији научног радника и публицисте Новице Ранђеловића, на основу које је издао књигу „Ниш у ратном пламену“ погинуло је 26 цивила, теже је рањено њих 60, а лакше око 200.

У Нишу су се сирене за почетак или крај ваздушне опасности чуле 258 пута, становници су под ваздушном опасношћу били пуна 52 дана, док су бомбе град разарале 29 дана и за собом оставиле срушене мостове, школе, фабрике.

Како би се очувало сјећање на невино страдале, сваке године се и 24. марта полажу вијенци и то на два обиљежја жртвама НАТО бомбардовања на почетку Шуматовачке улице.

Извор: in4s.net