Путинови „Ноћни вукови“ са Александром Залдастановим званим Хирург на челу долазе у Србију и Републику Српску, и то само неколико дана након најновијих претњи и притисака који су нам стигли из „америчке кухиње“.

Ноћни вукови (Фото: wikimedia)
Ноћни вукови (Фото: wikimedia)

Како пише Радио Слободна Европа, око 20 припадника бајкерске групе, која је иначе под санкцијама САД због „подршке сепаратистима у Украјини“, имаће туру по балканским земљама како би „истражили културни утицај Руског царства на Балкан“.

Најаву је већ критиковао министар безбедности БиХ Драган Мектић који сматра да је то кампања да се застраше „умерени бошњачки Срби и несрби у Босни“, уочи избора у октобру.

– „Ноћни вукови“ нису типичан мотоциклистички клуб. Носе снажну политичку поруку, рекао је Мектић, говорећи о појединим наводима да ова група планира да отвори канцеларију у Бањалуци.

Како каже, званичници у Републици Српској желе да бајкерима дају легитимитет и да их искористе у изборном процесу.

„Ноћни вукови“ су на својој страници саопштили да ће тура кроз Србију и  БиХ трајати девет дана и да ће прећи око 2.000 километара. Почиње 19. марта у Београду.

На мапи је, поред Београда, још и Бањалука где ће се 21. марта састати са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Стручњаци подсећању да „Ноћни вукови“ нису обични бајкери, већ да ће оно што по повратку у Русију пренесу државном врху утицати на даљу политику Русије према нашој земљи.

– „Ноћни вукови“ су једна организација бајкера, али имају много политичке конотације, они су доста повезани са политичким структурама у Русији и веома су утицајни. Своја искуства која буду имали на пропутовању кроз Балкан и Србију пренеће у Русију и нема сумње да ће њихово мишљење јако утицати на поступке Русије и њену политику на овом подручју. Врло је могуће и да ће приликом посете Србији имати састанке са неким нашим политичарима, и да то неће бити јавно. Познато је да је Путин када је био у Србији прво отишао да се види са скупом српских бајкера, па тек онда са неким политичарима. Вукови су, понављам, повезани са државним врхом Русије и веома је битно да буду љубазно и добро дочекани када буду дошли код нас – каже Мишел Зубеница, извршни директор Центра за међународну јавну политику.

Прозападни медији у Србији и БиХ који извештавају о њиховом доласку не заборављају да истакну њихов „задатак да промовишу Путина и руски национализам“ и да су још у децембру 2014, међу првима, завршили на списку америчких санкција Русији.

Са друге стране, Председник Републике Српске Милорад Додик им је 9. јануара дао награду за „нагласак на афирмацији људских права, толеранције међу људима, владавини права и слободе, као и пријатељских односа између Руске Федерације и Републике Српске“.

Неколико недеља касније, Хирург је упутио Додику писмо у ком га позива на годишњу забаву бајкера у Севастопољу, на Криму.

Велики број медија у БиХ вечерас је пренео да су власти у Сарајеву забраниле улазак у земљу Залдостанову, што, за сада, није потврђено.

Тура „Ноћних вукова“ би требало да се креће од Београда до Новог Сада, потом следе Бијељина, Брчко, Бањалука, Добој, Тузла, а онда Ваљево, Крушевац, Ниш, Бела Паланка, Ћуприја, Јагодина, Крагујевац, Бела Црква, да би се окончала повратком у Београд.

Извор: pravda.rs