Истраживање у којем је учествовало 1.200 директора немачких школа показује да је у протеклих пет година у половини школа било психичког и физичког насиља над наставницима. Да ли то има везе са порастом броја миграната?

Илустрација (Фото: Screenshot)
Илустрација (Фото: Screenshot)

Како преноси Форса, вређање и псовање наставника као и претње представљају најчешћи вид насиља и забележени су у 59 одсто средњих школа не рачунајући гимназије, у 46 одсто основних школа и у 33 одсто гимназија. Физички је нападнуто 32 одсто директора или других особа из управе основних школа, 12 одсто њих у свим средњим школама осим гимназија и четири одсто директора или чланова управе гимназија.

Неким видом насиља је тако погођено укупно 45.000 наставника у укупно 1.200 школа. Поред „класичног“ насиља, у петини свих школа је забележен и кибер-мобинг, дакле напади преко интернета или друштвених мрежа.

С друге стране, синдикат наставника Савез за образовање и васпитање (ВБЕ) спровео је своју анкету у немачким школама, према којој је у безмало свакој другој школи током протеклих пет година било насиља над наставницима. Виновници су били како ђаци тако и родитељи. Према ВБЕ, који не помиње број испитаних школа, вербално насиље према наставницима је забележено у 48 одсто школа, физички напади – у 26 одсто школа.

Виновници: мигранти?

Синдикат ВБЕ је после своје анкете послао владама свих немачких савезних покрајина допис у којем је тражио од њих да изнесу своје статистике о броју напада на наставнике. Четири министарства уопште нису одговорила, а пет њих је одговорило да не води никакве статистике о томе. Остали су одговорили неким подацима или проценама које немају статистички карактер а из једне покрајине је стигао одговор: „Ради се само о појединачним случајевима.“

Шеф синдиката Удо Бекман је на то медијима изјавио да се пита „одакле некима таква самоувереност у оцени?“

У сваком случају, јасно је да су размере насиља над наставницима велике. Ко су виновници тог насиља? Волфганг Киндлер, наставник и писац више од две деценије активан у пројектима превенције насиља, о томе је за радио WДР5 рекао:

„Наравно да су у питању одређене групе, али имамо проблем када то јавно кажемо. Узмимо пример школе Ритли у Берлину, која је управо ангажовала службу безбедности, исту која је већ ангажована у осам школа у берлинском насељу Нојкелн – то су увек групе у којима је велики удео миграната. Нажалост имамо проблем да деца миграната чешће прибегавају насиљу од других. О томе се премало дискутује. Исто је и са родитељима, много чешће наставнике нападају родитељи мигранти.“

Извор: dnevnagazeta.rs