Прекршајни суд у Слуњу ослободио је хрватског певача Марка Перковића Томпсона због поклича “За дом спремни“ на прослави годишњице “Олује“ 2017. године.

Фото: HINA/ds
Фото: HINA/ds

Томпсон је био оптужен за ремећење јавног реда и мира, а суд је одлучио да певач покличем “За дом спремни“ није подстицао мржњу.

Читајући образложење пресуде, судија је навела да је „За дом спремни“ саставни део стихова његове песме „Бојна Чавоглаве“ коју је он лично написао.

“За дом спремни” био је војни поздрав који су током Другог светског рата користиле усташе у НДХ, а користиле су га и хрватске јединице током ратова деведесетих година прошлог века.

Томпсон се почетком марта огласио поводом поздрава „За дом спремни“, наводећи да су „поклич „коришћен и раније кроз историју“, а да су га „користили бранитељи током деведестих“.

“И ја сам га 1991. уврстио у песму која је одиграла важну улогу у подизању морала хрватским бранитељима, а која и данас негује успомену на то време у којем се стварала држава. То је једина права истина и све друго је манипулација од стране југокомунистичких група“, написао је он на Фејсбуку.

О покличу „За дом спремни“ крајем фебруара одлучивала је и Kомисија за суочавање с последицама владавине недемократских режима Владе Хрватске, када је донета одлука да је он „противуставан, али да се може понекад користити“.

Томпсон се често доводи у везу са промовисањем усташва, на његовим концертима често има доста усташке иконографије, док он пева неколико песама у којима се позива на убијање Срба.

“За дом спремни” се често може чути на фудбалским стадионима међу навијачима који великом већином десничарски настројени, али међу појединим спортистима.

Подсећамо, хрватски фудбалер Јосип Шимунић преводио је скандирање “За дом спремни” са навијачима у Загребу након победе над Исландом у квалификацијама за Светско првенство 2014. године, због чега га је ФИФА казнила на десет утакмица и ускратила му учешће на Мундијалу.

Осим тога, доста буре у односима између Србије и Хрватске изазвала је плоча посвећена припадницима ХОС-а погинулим током деведсетих година која је постављена у Јасеновцу у којем је током НДХ био највећи усташки логор.

Извор: b92.net