Чланице феминистичке панк групе Пуси Рајот стижу у Београд да провоцирају, са чиме су кренуле и пре доласка, прозивајући Србе због подршке руском председнику!

Контроверзна група, позната по политички мотивисаним перформансима на светим местима, као и мржњи према Владимиру Путину, у српску престоницу, наводно, долази због наступа на предстојећој Међународној недељи цивилног друштва, али су саговорници Српског телеграфа уверени да оне стижу да би провоцирале и правиле скандале.

Где су оне ту су и ексцеси

Пред долазак у Србију једна од њих Маша Аљохина оптужила је Србију због грандиозног дочека који је приређен Путину у част у јануару ове године.

– Видела сам да је пуно људи подржало Путина приликом његове посете Србији. То је јако погрешно, разумем сву трагедију ваше прошлости, ситуацију на Косову… Међутим, оно што бих ја рекла и што ће бити порука нашег перформанса који ћемо извести у Београду јесте да има пуно различитих политичких опција, али да Путин није добар избор. Он је особа која анектира територије других земаља, особа која је одговорна за политичка убиства, за тровање људи… – изјавила је за београдске медије уочи доласка у Србију једна од чланица групе Маша Аљохина.

Аналитичари истичу да би долазак Пуси Рајот у Србију требало забранити јер су провокације, упади у цркве, манастире и други ексцеси на које су чланице групе спремне више него извесни. Такође, они не искључују могућност да би у случају да се чланице ове групе, чији је ангажман искључиво политички, а музика само параван, скандалозне ситуације могле би да поприме међународни значај, ако се у Србији повежу са круговима екстремно грађанске оријентације. Управо ово тврди политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

– Због њиховог контроверзног деловања и свега што су урадиле ексцесно, оне су се квалификовале да им буде забрањен долазак у Србију. И ми припадамо православно-културном кругу, и то што се пре неколико година десило са Храмом Христа Спаситеља у Москви, у ком су с фантомкама на глави извеле перформанс, јесте увреда за све православне вернике у Србији – сматра он.

Како каже Анђелковић, с доласком Пуси Рајот у Београд и те како можемо очекивати разне провокације и због усмерења према Русији.

Чувајмо цркве

Милица Ђурђевић, из покрета Заветници, каже да је посета контроверзне групе нашој земљи политичка порука која дефинитивно наноси штету угледу Србије, пре свега у озбиљним руским државотворним круговима.

– Сваки вид кокетирања са њиховом посетом није добар и јавност у Србији, на неки начин, треба да је осуди, посебно ако део њихове посете буде укључио и политичке поруке, а верујем да ће до тога да дође. Не би ме изненадило и да покушају да изазову инциденте у нашим црквама. Јер и њихови домаћини су такође склони скрнављењу наших светиња. Подсетићу да су они, говорим о невладином сектору, оскрнавили Вазнесењску цркву. Сваки вид њихове провокације је покушај скретања пажње и деградирања вредносног система и српског и руског народа, који нам је дефинитивно заједнички – навела је она.

Познате по инцидентима

– у катедрали Христа Спаситеља 2012. с фантомкама отпевале су песму „Девице Марија, Мајко Божија, отерај Путина“, али су убрзо ухапшене због хулиганства

– обучене у полицијске униформе, прекинуле су финалну утакмицу Хрватска-Француска на Светском фудбалском првенству 2018.

– у својим спотовима исмевале су екстремне ставове Доналда Трампа

– десетак Козака 2014. бичевима напало чланице групе и спречило њихов скандалозан перформанс у центру Сочија

– теме којима се њихови текстови баве су феминизам, ЛГБТ права, отпор политици Владимира Путина.

Оставите Коментар