Руске службе спречиле су напад терориста на Бесмртни пук у Москви.

Фото: soldierweapons.ru
Фото: soldierweapons.ru

Овим су се руски безбедњаци још једном показали на висини задатка и оправдали због чега су једна од најбољих служби тог типа на свету.

За сада нема поузданих информација које тачно јединице су учествовале у елиминисању терориста али стручњаци наводе да је ово највероватније дело Спецназа или Алфа Групе.

Ради се о најпознатијим тимовима специјалаца на свету.

У једном од интервјуа начелник руске обавештајне службе Ваздушно–десантне војске генерал-мајор Олег Пољгујев рекао је да су руски специјалци обученији и спремнији него војници из специјалних јединица НАТО–а и САД, а истовремено додаје да су припадници „Спецназа“ најбољи на свету и када је реч о борбама „прса у прса“.

Истовремено, овај високи официр руских Оружаних снага додаје да је „у свету признато да су најквалификованије, најбројније и најефикасније специјалне јединице Русије и Сједињених Држава“.

Према његовим речима, главне разлике између руског „Спецназа“ и специјалних јединица НАТО–а и САД су циљеви који се пред њих стављају и начини остваривања тих циљева.

„Обука специјалних снага у Русији је тежа, ’суровија‘ него у НАТО–у, иако ови други имају технолошку предност у оружју и специјалној опреми. Руски специјалци су добро обучени и могу да користе практично свако оружје стране производње. Важно је и то што наши (руски) војници могу да се боре и самостално, док се страни специјалци више ослањају на тим“, додао је Пољгујев.

Према његовим речима, руски специјалци су најбољи на свету у такозваним борбама „прса у прса“.

„Наши војници проводе више времена на обукама него било које друге специјалне јединице на свету. Осим тога, наш ’Спецназ‘ не усавршава само методе идеалног убиства, већ и борилачке вештине попут бокса или џудоа“, казао је генерал–мајор.

Према његовим речима, стране специјалци пролазе специјалне војне обавештајне обуке, а предност се даје знањима и вештинама које дозвољавају употребу осматрачких робота и нових система праћења, као и способност да се пребацују различитим видовима транспорта до непријатељских хеликоптера.

Припадници руског „Спецназа“ прошли су најмукотрпније психо–физичке тренинге и и најтежа тестирања. Њихови главни задаци су борба против тероризма и терористичких група, њихово хапшење и ликвидација, уништавање сваког непријатеља који прети безбедности земље, гушење оружаних побуна, решавање кризних ситуација, извиђање, учешће у обавештајним операцијама, обављање операција на непријатељском тлу, решавање талачких ситуација, спровођење диверзантских и противдиверзантских акција и других борбених мисија.

Ови војници су одлично физички припремљени и увек су спремни и за најсложеније задатке. Брзо мисле, правилно расуђују, хладнокрвно, оперативно и ефикасно делују. Неустрашиви су и — непобедиви. Баратају свим врстама оружја. Обучени су да убију. Делују на најопаснијим врућим тачкама и обављају најризичније задатке.

Немогуће их је зауставити.

За припаднике руских специјалних јединица још кажу да су „људи без лица и без имена“. Они су страх и трепет за терористе и сваког другог непријатеља руске државе.

Они су прошли све фазе обуке — напорне фазе пешадијске обуке, падобранства, роњења, снајперских дејстава и практичног пуцања. Они уче стране језике и борилачке вештине.

Извор: kurir.rs