Они како, „Ало!“ сазнаје из опозиционих кругова, у целу ту причу улазе са јасним планом да од градске скупштине направе такозвану малу републичку! То би, објашњава наш извор, значило да се у њој не баве градским проблемима него да се припремају за парламентарне изборе, покрећу теме о којима се говори у републичкој скупштини, износе лажне афере и на све начине нападају државно руководство…

Фото: Ало/Рајко Ристић
Фото: Ало/Рајко Ристић

– Будући да опозициони лидери Драган Ђилас, Саша Јанковић и Вук Јеремић у републичкој скупштини немају своје представнике, они ће покушати да градску скупштину претворе у републичку. Одборници који су били на листи „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују“ а којих је 26, даће све од себе да већ од првог дана крену са спровођењем тог плана иза којег, наравно, стоји Драган Ђилас. Њих Београд и Београђани уопште не интересују, нити та градска прича, сан им је деловање на републичком нивоу. Од првог дана потезаће тамо теме попут Косова, односа према Русији, Европској унији, оптуживаће власт за разне измишљене афере и том слично – прича наш извор.
Додаје да иако ће Драган Ђилас и његови дојучерашњи коалициони партнери Вук Јеремић, лидер Народне странке, и Саша Јанковић, председник ПСГ, имати одвојене посланичке клубове, у овоме бити јединствени.

– Они су свесни да је ово прилика да припреме терен за парламентарне изборе који су њима једино и битни – каже наш извор, подсећајући да су ти опозиционари одборници у градској скупштини доста острашћенији и радикалнији од опозиционара који тренутно седе у републичкој скупштини.
Да су наша сазнаја тачна, најбоље потврђује то што је Саша Јанковић јуче објавио такозвани Дневни ред за Србију за, како је казао, „првих годину дана слободе и правде после смене тоталитарног режима“. Он ту најављује смене чланове РЕМ-а, деполитизацију тајних служби и полиције, фер и слободне изборе, лустрацију, враћање отетих пензија…

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да нема дилеме да ће Ђилас и његови дојучерашњи коалициони партнери градску платформу искористити за своју политичку промоцију.

– Нема дилеме да тај опозициони блок није ушао у трку за град због града већ због републике. Градску скупштину ће искористити као терен на којем ће се припремати за неке будуће изборе. Нема дилеме да је то другачије, јер просто то налаже њихова политичка логика. Њихова логика је да не брину толико о интересима грађана Београда већ да пробају да ураде нешто за себе и задовоље своје амбиције – каже он.

Ј.Ђ. – Д.Р.

Извор: alo.rs