Председник руске Државне Думе Вјачеслав Володин позвао је земље чланице Организација за колективну безбедност и сарадњу (ОДКБ) да подрже позицију Србије, која намерава да остане неутрална земља, упркос притиску из Сједињених Америчких Држава и Европске уније

AP/Photo
AP/Photo

Говорец́и на састанку Савета Парламентарне скупштине ОДКБ, у којој Србија учествује као земља посматрач, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун је рекао да у последњих неколико година САД и њихове земље-савезници дестабилизују ситуацију на Балкану, како би се спречило „приближавање земаља региона са Русијом“.

– Србија је неутрална земља и нец́емо бити чланови било које војне алијансе, али ц́емо сарађивати са свим земљама са којима имамо исте идеале мира и безбедности – рекао је Дрецун.

Дрецун је нагласио да Србија ни на који начин неће признати независност Косова и Метохије, чак и ако је то услов за улазак земље у Европску унију.

– Ми не признајемо самопроглашену државу Косово, ни под којим условима, али нудимо и очекујемо вашу подршку, наших пријатеља, да седну за исти сто са Албанцима и да постигнемо коначни договор о статусу Косова и Метохије – рекао је Дрецун члановима Одбора ОДКБ.

На другој страни, Володин је рекао да је потреба да се „мисли о облицима дијалога са колегама из Србије, тако да питања која се постављају могу бити ефикасно решена“.

– Србија није сама, кад је изложена притиску не само САД, вец́ и Европске уније, и наша дужност је да је подржимо – рекао је Володин и додао:

– Србија жели да буде неутрална, независна држава у Европи, и зато се надам да ће све земље чланице, које затупају принцим немешања у послове других држава, подржати овај апел – поручио је Володин.

Извор: informer.rs