Фото: Reuters
Фото: Reuters

Нису дуго Енглези чекали на одговор из Москве на ултиматум који су Русији упутили пре три – четири дана. Стигао им је синоћ у виду 75, 76 или 77 одсто Руса који су на председничким изборима гласали за Владимира Путина!

Знам шта ће Енглези рећи на руски одговор – да избори нису демократски, да нису транпарентни, да нису поштени,  да је их Путин покрао! Питање – колико Руса треба да гласа за Путина, и колико треба да их изађе на изборе да би их Американци или Британци признали!

Само сада је светски поредак мало другачији – баш брига Русе да ли ће Британци и Американци или Немци признати њихове изборе.

Зашто је три четвртине Руса у недељу гласало за Путина? Зато што им је вратио понос, зато што им је вратио будућност! Зато што је Путин, уствари, отпор америчко – британском либаралном светском поретку, зато што Руси неће да живе по америчким и британским нотама и правилима, зато што они сада имају свој начин живота,  и зато што су сада довољно моћни да им то саспу директно у лице.

Био сам јуче на четири изборна места у Северном Измаилову, у северном крају Москве. И – видео сам осам кандидата на бирачком листићу, видео сам изборне комисије од 14 или 15 чланова, бројне посматраче, од којих многе из света, и много људи, који са породицама, са децом, долазе на изборна места! Видео сам празник јер су за Русе јучерашњи избори били управо то – празник! И то због тога што је Русија сада тако опкољена, што је под таквим притиском, невиђеним кроз историју.

Оно што нисам видео јесте да Русе са пушкама терају на изборе и да им држе пиштољ на челу док гласају, како би избори у Русији требало да изгледају у америчкој перцепцији или из британског угла, из угла њихове прљаве пропаганде.

Био сам у Русији и 1990. године, у оне несрећне дане када је велика земља била на коленима, када је глава државе служио за подсмех, када су продавнице биле храбре а Руси гладни… И гледао сам те страшне слике и никад их нећу заборавити. То је била Русија по мери Енглеске и Америке!  То је Русија какву би Енглези поново да виде!

Само, треба доћи у Москву и схватити да је то просто немогуће! Велика земља стала је на своје ноге, Русија је спремна да заштити себе, Путин јој је вратио достојанство. Русију поново поштују, Русија је  поново уједињена, и то је резултат избора који је синоћ свет видео.

И зато је поздрав из Русије који је у недељу увече отишао у свет и више него јасан – са Русијом се више не може разговарати са позиција силе, са позиција ултиматума! Руси, једноставно не воле диктат. Што их више притискате они су све јачи. Превише је ово велика земља и добро је научила лекције из историје.

Зоран Шапоњић

Извор: iskra.co