Безбједносно-информативна агенција (БИА) потврдила је да се Саша Синђелић и Едуард Шишмаков, оптужени за наводни “државни удар” никада нису сретали нити имали контакте, ексклузивно сазнаје “Слобода”.

Како нам је потврђено, БИА је трећег марта ове године, ту информацију доставила Министарству правде Црне Горе на њихов лични захтјев. У документу који ексклузивно објављујемо пише да БИА не располаже подацима и документима о сусретима и контактима Синђелића и Шишмакова.

Овим је експлицитно доказано да је Синђелићево свједочење у Подгорици било лаж и монтажа, која је осмишљена у Специјалном тужилаштву Црне Горе, а све у интересу обрачуна са најјачом политичком групацијом Демократским фронтом.

У вези са замолницом којом сте од БИА Србије затражили достављање одређених докумената и обавјештења, за потребе кривичног поступка Кс. Бр. 14/2017 који се води пред Вишим судом у Подгорици против оптуженог Едуарда Шишмакова и других, а који се тичу контаката и састанака Саше В. Синђелића, у периоду релевантом за оптужницу, обавјештавамо Вас о сљедећем: Безбједносно-информативна агенција Србије не располаже траженим документима и подацима. Напомињемо да је сагласно императивној одредби Законика о кривичном поступку Србије, Агенција у обавези да све извјештаје и снимке, који су резултат примјене посебне доказне радње, достави судији који је издао наредбу за њену примјену”, пише у званичном документу који је БИА прослиједила Министарству правде Црне Горе. Тај документ је лично потписао Братислав Гашић, шеф БИА Србије.

Министарство правде је овај документ, 20. марта, прослиједило Сузани Мугоши, судији Вишег суда, која суди у предмету “државни удар”.

БИА је овим званичним документом демантовала све тврдње, како Синђелића, тако и Главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића, везанe за монтирану аферу “државни удар”. Катнић је тврдио да су Синђелић и Шишмаков имали више сусрета и контаката, од којих, неке и непосредно прије октобра 2016. године у Београду. Као доказ, тужилаштво је приложило суду, као крунски доказ фотографије које је објавио британски портал “Скај њуз”, на којима је Шишмаков у Београду, у друштву Синђелића и другооптуженог Владимира Попова. Међутим, БИА је званичним документом, који “Слобода” објављује, демантовала те тврдње, што значи да су фотографије фотомонтажа, која је требало да послужи да се превари суд и јавност. Судија Сузана Мугоша је, раније, одбила да се у доказни материјал уврсте фотографије са портала “Скај њуз”, јер се њихова аутентичност не може испитати.
Та, сада је и доказано, монтирана фотографија, Катнићу је послужила да наводно докаже како су руске обавјештајне службе биле умијешане у наводни покушај атентата на тадашњег црногорског премијера Мила Ђукановића. Јасно је да је све ово монтирано у циљу политичког обрачуна са лидерима ДФ-а Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем.

Свједок сарадник Саша Синђелић, који се налази на међународној потјерници Интерпола, јер у Хрватској треба да робија 21 годину због убиства, у судници Вишег суда у Подгорици говорио је како је имао више сусрета са Едијем (за кога је тврдио да је Украјинац) у Москви и у Београду. Описивао је њихове сусрете, до “најситнијих детаља”, али је БИА поменутим документом, званично потврдила да је Синђелићево свједочење измишљено, то јест, да је лагао пред судом.

Подсјетимо, Саша Синђелић је приликом првог свједочења у Београду, прије него га је Катнић ставио под своју контролу, тврдио да му пријети опасност од режима у Црној Гори, због истине коју саопштава о овом догађају. Он у свом исказу, тада, ниједном није поменуо ни ДФ, нити било којег политичара у контексту везе са оптужбама тужилаштва Црне Горе, а саопштио је да је Мирко Паја Велимировић тражио оружје и опрему, а не да су то он или Еди захтијевали од њега, како је касније тврдио, кад се ставио под контролу Специјаланог тужилаштва Црне Горе. Током испитивања, које је трајало дуже од седам сати, тражио је да не буде изручен Црној Гори, јер ако се то деси, онда ће под контролом црногорских судских институција и полиције „бити извршен притисак на мене да промијеним изјаве“, које је дао у српском тужилаштву.

Његове тврдње су се на крају и обистиниле, јер од момента када је предат специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу, Синђелић је, очигледно под притиском, промијенио свој исказ у цјелости и почео да износи оптужбе на рачун ДФ-а.
“Сматрам да би мојим пребацивањем, у Црну Гору, под контролу црногорских судских институција, полицијских и било којих других био извршен притисак на мене да промијеним изјаве и доказе употребљене у поступку против мене и лица која се налазе у притвору у Црној Гори. Такође изјављујем да ни друга страна у Црној Гори, опозициона, ма која била, није имала додир са мном, нити ја са њима, нити сам ја њих финансирао, нити они мене, нити ти људи ишта знају о томе”, тврдио је Синђелић прије него, што га је Катнић довео у Црну Гору, гдје је по наговору тужилаштва промијенио причу.

Извор: in4s.net