Био је 3. април 1903. године. Београдом су још пролазиле кочије када је у Железничку станицу ушла „аждаја“ која је препала народ. Воз из Беча је пристигао са чудноватим товаром: некаквом скаламеријом која је могла да иде улицом без коњске запреге. Био је то аутомобил угледниог београдског трговца и банкара Боже Радуловића.

Божа је купио аутомобил, али га је баш било страх да њим и управља и зато је волан препустио свом пријатељу Сретену Kостићу. Тако је Kостић постао први професионални возач у Србији.

Божа Радуловић је уз аутомобил из Беча добио и личног инструктора. Пракса тадашњих произвођача аутомобила била је да на 45 дана пошаљу човека који ће новог власника обучити за вожњу. У овом случају, вожњу је учио Сретен Kостић.

Одмах пошто је аутомобил стигао, обављена је пробна вожња од станице преко Немањине до Kнеза Милоша, а одатле на Топчидер.

Kако је тада забележио Kостић, пише Аутославиа, прва вожња је прошла добро, али уз додатне коментаре реакција пролазника: “Понеко је разрогачио очи, понеко се прекрстио, слутећи да се срео са нечастивим”.

Запрепашћен народ се склањао пред овом „немани“, а новине су писале и да је „један пастир, чувши хуку аутомобила, побегао главом без обзира, оставивши стадо оваца. Приликом једне предвечерње вожње једна сељанка се толико уплашила светлости фарова да је пред кола стала као укопана, вичући и млатарајући рукама све док шофер није угасио светло”. Kако бележи магазин “Аутомобил”, сутрадан се причало: “Прође аждаја кроз наше село, светле јој очи надалеко и брекће, а цепа све што јој стане на пут!”.

Од времена Боже Радуловића до данас много је аутомобила „потекло“ од Железничке станице преко Немањине до Топчидера, а народ више не бежи пред колосалним примерима технологије.

Данас више не морате да чекате да стигне воз из Беча и довезе вам новог љубимца. Захваљујући чудима технологије, данас аутомобил можете да купите и из фотеље, само ако имате лаптоп или телефон. Да је Божа Радуловић имао срећу да се роди у ово наше време, као визионар и модернан човек сигурно би похитао да пазари најновије из света аутомобила.

Да је Божа Радуловић живео у ово наше време, омиљена дестинација била би му ОМВ Виртуелни Сајам аутомобила, место где се срећу нова, изузетна возила намењена људима који тачно знају шта од аутомобила желе.

 

Блиц