У манастиру Милешева данас је одржана изборна скупштина покрета дијаспоре и отаџбине РОД, на којој је затражен прекид Бриселских преговора. Из покрета су позвали све родољубе да се укључе и уложе своје знање и способности за очување српских интереса.

На данашњој скупштини је изабрано предсједништво и предсједник покрета. За предсједника је изабран Драган Станојевић, а за чланове предсједништва: Драгиша Васиљевић – Аустрија, Борис Максимовић – Норвешка, Ђуро Плавшић– Њемачка, Слободан Бенђо – Аустралија и, Жељко Вранеш – Енглеска.

Донесена је одлука о формирању представништава у свим државама гдје постоји српска дијаспора, и „гдје постоје способни и искрени родољуби који су спремни да уложе своје знање и способности за очување српских интереса“.

На питање новинара ИН4С каква су очекивања и циљеви организације предсједник Драган Станојевић је изјавио:

„Очекујемо да држава чује и уважи захтјеве дијаспоре. Упућујемо апел васцелом српском народу да се укључи у наш РОД и да заштитимо наш род“.

Декларација о заштити Космета – овлашћења пребацити на Умник

На данашњем засиједању скупштине покрета РОД донијета је Декларација о заштити Косова и Метохије у којој се тражи повлачење из Бриселског споразума.

Представници покрета захтијевају да се рјешавање проблема врати под окриље Савјета Безбједности УН, а уколико то није могуће, да српске власти у преговоре укључе представнике Руске Федерације.

„Тражимо од Уставног суда Србије што хитније доношење одлуке о процијени уставности свих одредби из већ потписаног Бриселског споразума“, наводи се у Декларацији.

Такође, од Владе Републике Србије се тражи отказивање гостопримства мисије Еулекс, те пребацивање овлашћења на мисију Умника, под директним руководством УН.

„Од политичких представника Срба захтијевамо поштовање Резолуције 1244, повратак војног особља на Косово и Метохију и наставак суђења пред међународним судовима за наплату ратне одштете од земаља НАТО пакта, које су учествовале у бомбардовању 1999. године.

Било какво формално или неформално признавање самозване државе Косово или давање легитимитета њеним нелегалним институцијама сматраћемо чином велеиздаје и настојаћемо на кривичном гоњењу одговорних“, наводи се у Декларацији коју су потписали представници покрета РОД из Аустрије, Њемачке, Швајцарске, Француске, Шпаније, Данске, Норвешке, Словеније, Словачке, Русије, Украјине, Италије, Аргентине, Аустралије, САД, Канаде, Јужне Африке и Велике Британије.

Извор: in4s.net