Глумица Јелена Јовановић Жигон преминула је после изненадне и кратке болести у 85. години, потврдила је Танјугу породица.

ФОТО: МАРИНА ЛОПИЧИЋ
ФОТО: МАРИНА ЛОПИЧИЋ

Глумица је преминула јуче, у уторак.

Јелена Жигон је рођена 3. новембра 1933. године.

Снимила је више од 50 играних и 15 телевизијских филмова међу којима се издвајају „Први грађанин мале вароши”, „Моја страна света”, „Јутро”, „Дивље семе”, „Судар на паралелама”, „Капетан Леши”.

У Аустралији је снимила филмове „Обећана жена” и „The picture show man”, а у серији о Винетуу играла је са познатим холивудским глумцем Стјуартом Гренџером.

Код српске публике највећу популарност стекла је улогом Јелене Тодоровић у серији „Жикина династија” где је играла уз Драгомира Бојанића Гидру и Марка Тодоровића.

Добитница је награде „Златни прстен” за најбољу глумицу 1961. године, Златног беочуга, као и Плакете Југословенске кинотеке за изузетан допринос домаћем филму 2006.

У марту је на Међународном форуму „Златни витез” у Русији добила награду за животно дело „Сергеј Бондарчук”, које су претходно добили из Србије само још Велимир Бата Живојиновић и Лазар Ристовски.

Поводом награде „Сергеј Бондарчук”, управник Архива Југословенске кинотеке Саша Ердељановић рекао је да је једна од најлепших изјава љубави у српској кинематографији управо изјава Јелене Жигон у „Првом грађанину мале вароши” Пурише Ђорђевића.

Прошле године постала је почасни грађанин Александровца и добила кључ једног од најплоднијих предела Србије – Александровачке Жупе.

У Републици Српској Јелена Жигон је награђена орденом Његоша Првог степена за своју бригу о рањеницима, а потом у Црној Гори од митрополита црногорско-приморског Амфилохија добила медаљу Његоша за племенитост.

Драматизовала је поезију Душана Костића, Десанке Максимовић, Драгана Колунџије, а потписала је и сценарио сценско-музичке поеме о Симониди изведене у марту у Народном позоришту у Београду.

Била је велики чувар поезије, коју је напамет могла да говори пуна три сата, а о краљици Симониди сакупила је 101 песму.

Са ћерком Иваном Жигон и Гаврилом Кујунџићем пре 14 година основала је ансамбл „Косовски божури”.

Јелена Жигон је била супруга покојног глумца Стеве Жигона.

Извор: politika.rs