Војник Југословенске народне армије Сашко Гешовски убијен је на данашњи дан прије 27 година у Сплиту када је извршен први оружани напад на припаднике ЈНА.

Напад на војнике ЈНА у Сплиту (архив)

Гешовски, који је тада имао 19 година, убијен је на Ђурђевдан 1991. године док је стражарио испред команде Војнопоморске области.

Младића из Кавадараца /Македонија/ убила је разуларена руља коју је на демонстрације позвао први предсједник „демократске Хрватске“ Фрањо Туђман, пише данашња „Политика“.

Пред командом је било више од 30.000 демонстраната са шаховницама који су протестовали, наводно, због блокаде села Кијево за које су оптужили ЈНА и Србе.

У једном тренутку су почели да пуцају на војнике, а један метак испаљен из гомиле убио је Гешовског. Никада није утврђено ко је убица.

Током напада на објекат ЈНА у Сплиту рањен је још један Македонац Тончи Стојче из Македонске Каменице, који је покушао да помогне смртно рањеном Гешовском.

Разуларена руља тада је умало линчовала још једног Македонца, војника Светланча Накова из села Лаки код Винице. Снимак дављења Накова шокирао је тадашњу јавност. Он је преживио овај напад.

Наков је касније испричао да га је спасио возач транспортера Славе Јованов који је откопчао каиш на шљему и увукао га у возило.

Према његовим ријечима, многи демонстранти тада су били наоружани.

Сашко Гешовски био је први војник који је погинуо у тек започетом југословенском рату, чија се увертира одиграла четири дана раније у Борову, када је у нападу хрватских муповаца на српске територије погинуло 12 полицајаца хрватске и три житеља српске националности.

Тог истог дана, 2. маја, догодила се и „Кристална ноћ“ у Задру када је 2.000 хрватских екстремиста рушило и опљачкало српску имовину у том граду.

Србин и Хрват погинули су 31. марта у „Крвавом Васкрсу на Плитвицама“, а мјесец дана раније „Битка за Пакрац“ окончала се без убијених.

Извор: rtrs.tv