Стратези западне алијансе упозорили своје политичаре да Војска Србије има обучене јединице које у року од 48 сати могу да заузму и север Косова и друге већински српске средине у покрајини! КФОР на Косову нема довољно ресурса да спречи евентуалну офанзиву. Србија би уз војну помоћ Русије могла дугорочно да задржи позиције на Косову, упозоравају стручњаци НАТО

Фото: mod.gov.rs
Фото: mod.gov.rs

Специјално обучене јединице Војске Србије могу у року од 48 сати да заузму север Косова, али и да под пуну контролу ставе друге већински српске средине у покрајини.

Ова процена наводи се у строго поверљивом допису који су НАТО стратези протекле недеље упутили најважнијим политичарима у земљама чланицама пакта.

Лазански: До Ибра за сат

Војска Србије може у року од 60 минута да заузме север и тенковима изађе на Ибар

КФОР немоћан

НАТО експерти у овом тајном извештају наводе да Србија има детаљно разрађен план деловања у случају евентуалног покушаја Албанаца да насилно преузму контролу над севером. Тај план се, наводно, зове ‘Одлучни одговор’ и предвиђа да Војска Србије у брзој операцији типа ‘блиц-криг’ у року од највише неколико сати заузме север покрајине и тенковима и оклопним борбеним возилима изађе на Ибар, односно на мост који дели северну од јужне Косовске Митровице.

„Даљи ток акције Војске Србије зависио би од процене угрожености српског становништва у јужном делу Косова. Српски официри процењују да би њиховој војсци, уз незнатне губитке, требало највише 48 сати да под контролу ставе све средине у којима доминантно живе Срби. И наша је процена да би се то десило. КФОР данас нема довољно ресурса да спречи овакву евентуалну офанзиву“, наводи се у допису који је достављен и једној западној амбасади у Београду и у који је уредник Информера јуче имао увид.

У овом извештају се посебно наглашава да би Србија, уз војну и дипломатску помоћ Русије, могла и дугорочно да задржи новостечене позиције на Косову.

„У том случају, настала би нова реалност на терену, коју не би било нимало лако променити. Србију не бисмо могли отворено и фронтално да нападнемо као 1999. године, а велико је питање колико би био ефикасан и делотворан отпор Албанаца на Косову. Тако бисмо дошли у позицију у којој би Србија наметала услове и била у прилици да поново отвори питање статуса Косова“, наводи се у овој НАТО процени.

Јадранка Јоксимовић – МИНИСТАРКА ЗА ЕУ

Београд је у доброј мери конструктиван, као што је и био. Али очигледно је да је с друге стране већи капацитет за насиље и неразумевање него капацитет за дијалог и разумевање.

Може и брже

И док нико јуче није хтео званично да коментарише наша сазнања, војни коментатор Мирослав Лазански сматра да војска може и много брже да заврши ову војну операцију.

– Можемо да узмемо север Косова и за 60 минута! Наравно, ако постоји политичка воља и одлука. Надам се да врх државе и армије размишљају о евентуалној ситуацији да Приштина покуша репризу погрома из 2004. године. Тада је то била трагедија, други пут би била фарса. Трећи пут Албанаца на Косову више не би било. Заправо, смешно је и поредити Војску Србије са некаквим снагама Косова. Наше интервентне снаге и Четврта бригада копнене војске довољне су за север Косова – подвлачи Лазански.

Милорад Вучелић – УРЕДНИК ‘НОВОСТИ’

Време ради за Србе све док је на нашој страни историја, појачан утицај и армија. Конфликт нисмо замрзнули ми, већ Резолуција 1244, којом се Србији гарантује територијални интегритет.

Извор: informer.rs

--