Као што се и очекивало, нова Путинова председничка лимузина први пут је јавно приказана на дан полагања заклетве новог-старог председника Русије

Након неколико година најава и више фотографија различитих прототипова, коначна верзија нове Путинове председничке лимузине произведене у Русији угледала је светлост дана.

Аутомобил којим се руски председник одвезао на полагање заклетве, настао је управо на иницијативу Владимира Путина који је предложио да се на руском тржишту појави линија домаћих, луксузних лимузина, МПВ модела и теренаца под обједињеним називом Кортеж.

Идеја је да председник има своје посебно возило, али да се упоредо са њим развије линија за остале високе државне функционере, укључују специјализована возила, минивенове и СУВ аутомобиле. Део производње ових возила био би доступан на слободном тржишту.

Коначна верзија Кортеж лимузине коју смо видели на инаугурацији споља изгледа као комбинација Мерцедеса С класе и модела Ролс Ројс Фантом.

Према незваничним информацијама, за погон је употребљен турбопуњени В12 са 850 кс, који је развијен уз помоћ немачког Поршеа, а аутоматски деветобрзински мењач наводно је руске производње.

Погледајте видео (нова лимузина појављује се после 10 минута и 30 секунди од почетка снимка):

Што се тиче осталих возила из програма Кортеж, у плану су миниван, СУВ и једна мања лимузина, а сваки од ових луксузних модела израђиваће се у серијама од по 5.000 јединица.

 

Извор: Kurir.rs / B92